Stichting Braeck

Laatste nieuws


7 januari 2023: Knusse nieuwjaarsborrel bij Saskia

knus Met 7 aanwezige leden en 3 partners kon er met recht gesproken worden van een knusse nieuwjaarsborrel in Hilversum. In haar toespraak memoreerde voorzitter Saskia dat dit de eerste activiteit was zonder Braeck-Brabbels en dat we dus met elkaar moesten praten. Voor zijn 30 jaar werk aan dit blad ontving Ruud een bedank-theedoek, een grote fles bier en een kaartje voor de tentoonstelling 'Bond in Motion' in Brussel. Als winnaar van de Braeck-Brabbels-quiz van het najaarsweekend ontving John eveneens een fles bier.
Hoewel velen er op gehoopt hadden, was er geen muzikaal optreden van het duo Paul en Ruud. Zij bleken, in navolging van Nick & Simon, eveneens uit elkaar te zijn gegaan. "Nee, we hebben geen ruzie", legde Ruud uit, "maar de lol was na zoveel jaar samenwerking wel een beetje weg." Ruud had al een tijdje plannen voor een solo-carriŤre, terwijl Paul zich meer wil toeleggen op het schrijven.
Joeri, die 's nachts met liefde een alcoholistenrondje had gemaakt, hoefde maar ťťn persoon thuis te brengen. Stichting Braeck kan dus terugkijken op een knusse en geslaagde avond.
(bekijk hier de foto's)


6 januari 2023: Braeckgeocachers succesvol van start

geocachers 6 Januari was de eerste vrijdag van de maand, dus gingen de Braeckgeocachers weer op pad. Zij hadden dit keer de omgeving van Reeuwijk uitgezocht, waar al wandelend 33 caches werden gevonden. Alleen het potje onder het Parkbruggetje bleef voor hen verborgen, ondanks aanwijzingen van de buurvrouw. "Die moet verdwenen zijn", was daarna hun conclusie. In restaurant Reeuwijkse Hout werd ten slotte de dag afgesloten met een biertje en een groot stuk appeltaart.
Ze konden terugkijken op een zeer productief jaar, waarin bijna iedereen mťťr caches vond dan in 2021: Ruud 5950 (4036 in 2021), Paul 2808 (1169), Rob 1834 (793) en John 41 (50). In het jaar 2022 vonden zij samen 10.633 caches, terwijl dat er in 2021 nog maar 6.048 waren. Of die aantallen ook in het komend jaar worden gehaald, is de vraag, maar aan hun enthousiasme zal het niet liggen!


31 december 2022: De Dijk zorgt voor nieuwe nr.1 in Braeck Top 50

top50 Het stoppen van De Dijk deze maand heeft gezorgd voor een verrassende nieuwe nummer 1 in de Braeck Top 50: 'Niemand in de stad'. Ramses Shaffy kukelt hierdoor naar de 5e plaats. Abba en Pink Floyd behouden hun 2e en 3e positie.
Dit jaar staan er 25 nieuwe nummers in de Top 50. De hoogste nieuwe is 'Heroes' van David Bowie op nr. 7. Van de top 10 van vorig jaar zijn 'The space' van Marillion, 'Fools overture' van Supertramp en 'She's leaving home' van The Beatles volledig uit de Top 50 verdwenen. Marillion staat er nu wel met 'Leavers' in (nieuw op nr. 29) en Supertramp met 'Child of vision' (nieuw op nr. 30).
Topleverancier is Abba (op nr. 2, 12 en 16). Daarnaast zijn er nog 9 andere artiesten die met 2 nummers in de Top 50 staan. Het aantal Nederlandstalige nummers is dit jaar afgenomen van van 9 naar 7. (bekijk hier de Top 50 en beluister hier de Top 50 op Spotify)


4 december 2022: Braecksite bestaat 20 jaar

braecksite Precies 20 jaar geleden, op 4 december 2002, liet Rob onze domeinnaam www.braeck.nl vastleggen. Dat gebeurde door Bull4web, omdat we zelf als Braeck niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de Braeck-Brabbels van 4 januari 2003 schreef Rob dat er op de website 2 bestanden stonden: een opname van de vlaggenstokballade, gezongen tijdens het huwelijk van Maarten, en een filmpje van een ontruimings-oefening bij de Orion. Zijn oproep voor iemand die de website verder vorm wilde geven werd opgepakt door Maarten, die aparte pagina's maakte voor Foto's, Braeck-Brabbels, FinanciŽn en Geocachen.
In 2012 kreeg Ruud de tijd om de website op te frissen en hij lanceerde in augustus 2012 een nieuwe vormgeving en structuur. (bekijk hier de Braecksite van vroeger en nu)


11 november 2022: Najaarsweekend Kerkdriel ludiek en geslaagd

ludiek Aan het begin van het najaarsweekend in Kerkdriel deelde Ruud voor de laatste keer de Braeck-Brabbels uit. Via een Zoom-verbinding presenteerde Peter hierna vanuit Portugal een quiz over de afgelopen 30 jaar-gangen. Toen na 3 uur pas 8 jaar waren behandeld, besloten we een andere keer verder te gaan. Met 14 punten was John de voorlopige winnaar.
Zaterdag werd de groep in het centrum van Den Bosch getrakteerd op een ludieke stadswandeling onder leiding van Berrie C. van Suilenkom. Door de met veel fantasie doorspekte verhalen kregen we een unieke, wonderlijke kijk op de stad.
Met een kopje koffie kwamen we weer wat op adem, waarna we een workshop worstenbroodjes volgden. Ieder ging aan de slag met deeg en gehakt en maakte twee exemplaren, die daarna smakelijk werden genuttigd.
Het weekend werd afgesloten met een bezoek aan slot Loevestein, waar we bij de sluiting concludeerden dat we opnieuw mochten spreken van een geslaagd weekend.
(bekijk hier de foto's)


15 oktober 2022: Peter haalt 5e flipperkast in huis

flipper Donderdag werd bij Peter de 5e flipperkast zijn woonkamer in Gieten binnengedragen. Het ging dit keer om een Space Invaders uit 1979. Die had hij al in mei gekocht, maar het binnenwerk moest eerst helemaal gereviseerd worden.
Bij moderne kasten, zoals de Hobbit, is het mogelijk er andere muziek onder te zetten, maar dit oudje heeft het simpele geluid van de videogame, dus 8-bits. Volgens Peter valt het met de stroomkosten erg mee, want een deel van de verlichting bestaat uit ledlampjes.
Peter heeft maar twee weken om een stevige high score neer te zetten, want 31 oktober vertrekt hij voor een maand naar Portugal. Het ligt erg voor de hand dat bij terugkeer Maarten ineens voor de deur staat om ook op deze nieuwe flipperkast de high score op zijn naam te zetten...20 augustus 2022: Braeckgeocachers doen mee aan wereldrecord

geo Zaterdag 20 augustus was het International Geocaching Day en die dag wilde de organisatie in Seattle het record verbreken van meeste geocachers die op dezelfde dag een cache loggen. Het huidige record staat op 126.833 geocachers.
Natuurlijk waren ook de Braeckgeocachers van de partij. Hiervoor hadden ze een cache in Voorschoten uitgekozen. Na een wandeling over het terrein van de Horsten kon de eindlocatie worden berekend. Rob vond de goed gecamoufleerde pot en Paul schreef daarna de namen in het boekje.
Over een paar dagen, wanneer wereldwijd alle logjes zijn geteld, wordt bekend gemaakt hoeveel geocachers er op pad zijn geweest en of het record inderdaad is verbroken. "Aan onze inzet heeft het in ieder geval niet gelegen", aldus Paul.
(update 23-08: ondanks 112.477 loggende geocachers werd het record niet gebroken.)


22 juli 2022: Paul loopt voor vijfde keer de Vierdaagse

vierdaagse Na 2 coronajaren zonder Vierdaagse wandelde Paul 22 juli eindelijk weer over de Via Gladiola in Nijmegen. Ook dit keer had de organisatie met tegenslag te kampen, want door de extreme hitte vertrokken de wandelaars pas op woensdag en was er voor het eerst sprake van een Driedaagse.
Toch was het beslist een prestatietocht. Op woensdag was het nog bloedheet, terwijl er donderdag zware buien vielen. Paul liet zich echter niet kennen en aangemoedigd door duizenden toeschouwers werd hij vrijdag bij de finish opgewacht door zijn vrouw, die hem trots de beloofde gladiolen overhandigde. Omdat hij voor de 5e keer de Vierdaagse volledig had uitgelopen, ontving hij ook nog een speciale medaille.
Lang is Paul echter niet in Nijmegen gebleven. "Nee, die feesten met al dat bier zijn aan mij niet besteed. Ik ben zo snel mogelijk naar huis gereden. Niet om uit te rusten, maar vanwege de finish van de Tour de France!"


17 juni 2022: Floor Jansen treedt zonder James op tijdens Pinkpop

Floor Vrijdag trad Floor Jansen op tijdens Pinkpop, maar voor het eerst zonder de aanwezigheid van James. Ook voor de 41-jarige zangeres was het even wennen, zo verklaarde ze achteraf. "In Helsinki, New York, Silver Spring en Chicago. Altijd stond mijn grootste fan helemaal vooraan. Maar nu in Nederland bleef dat plekje achter het dranghek leeg. Bij het eerste nummer had ik het echt wel even lastig, maar daarna ging het beter. Ik denk dat de meeste mensen er niets van hebben gemerkt."
Floor trad vrijdagmiddag 2 keer op: eerst solo en later nog een keer met Nightwish. James, die nog steeds door corona is geveld, kan pas zaterdagavond wat fragmenten terugzien op televisie. Maar Floor steekt hem tot slot nog een hart onder de riem: "Volgende maand toeren we door TsjechiŽ, Hongarije en RoemeniŽ. Ik hoop je dan weer te zien, James!"


11 juni 2022: Braeckkoor hoogtepunt op feest Rob en Nicolette

Braeckkoor Op het terras van paviljoen Waterfront vierden Rob en Nicolette zaterdag hun 26-jarig huwelijk. Dat feest stond eigenlijk vorig jaar gepland, maar was toen door corona niet mogelijk. Hoogtepunt van de avond was natuurlijk het optreden van het Braeckkoor. Doe Maar's Belle Helene, destijds ook gebruikt op het huwelijksfeest, was door John en Masja omgevormd tot een actuele versie die de afgelopen 26 jaar bondig samenvatte.
"Het was goed te merken dat jullie een paar avonden hadden gerepeteerd", complimenteerde Nicolette, die deze a-capella-uitvoering dankzij haar zangervaring goed kon waarderen. Ook Rob vond het optreden zeer geslaagd, maar dacht dat hij bij zijn trouwen nog geen lid van Braeck was. Ruud hielp hem uit de droom: tijdens het weekend in Someren (31 mei 1996) was hij met 10 stemmen gekozen tot Braecklid, waardoor hij op de trouwreceptie van 11 juni een spaarpot en een trouwtrofee heeft ontvangen.
Of het Braeckkoor ook op het 50-jarig huwelijksfeest gaat optreden, is nog niet bekend.


23 mei 2022: Braeck 3.0 in Beekbergen van start gegaan

Braeck3.0 Het voorjaarsweekend in Beekbergen kende 8 deelnemers en begon vrijdagavond met een online pubquiz. Even daarvoor hadden John en Rob het programma bekend gemaakt: zaterdag gingen we rijden op e-choppers en zondag hadden we in Arnhem een ontmoeting met een voormalige dakloze junk. Tijdens een lange en emotionele vergadering werd teruggeblikt en kreeg Braeck 3.0 zijn vorm. De 2 weekenden werden door iedereen het belangrijkste gevonden. Ruud kondigde aan dat in november het laatste nummer van Braeck-Brabbels verschijnt. Maar ook de data van het najaarsweekend (11-13 november), de nieuwjaarsborrel (7 januari bij Saskia) en het voorjaarsweekend (9-11 juni 2023) werden vastgesteld.
Saskia was blij dat iedereen zo openhartig had gesproken en concludeerde bij de sluiting op zondag dat we opnieuw terug konden kijken op een geslaagd weekend. (bekijk hier de foto's)


19 maart 2022: Verlate nieuwjaarsborrel alsnog gehouden

nieuwjaar Masja had de slingers met 'happy new year' opgehangen en John schonk de fles champagne uit, die Rello 2 jaar geleden had gegeven. Met 7 Braeckleden, 3 partners en een gast (Esther) vond zaterdag alsnog de nieuwjaarsborrel plaats. Dit keer geen speech van de voorzitter, geen lied en geen oorkondes. Maar wel een ruime keus aan bier, waaronder een vatgerijpte tripel van brouwerij Vulcaan.
John was blij dat de door hem georganiseerde borrel nu eindelijk kon worden gehouden. "En hierna ga ik me richten op het organiseren van het voorjaarsweekend; dat wordt ook een succes", zo verzekerde hij ons.
Ruim na 1 uur gingen de laatste gasten naar huis, zodat er inderdaad sprake was van een succesvolle avond. (bekijk hier de foto's)


8 maart 2022: Ruud na 10 jaar eindelijk oog in oog met UB40

UB40 Luidkeels zong bierdrinker Ruud vanavond Red red wine mee in een uitverkochte Ziggo Dome. Buitenzinnig van vreugde stond hij eindelijk oog in oog met zijn geliefde reggae-band UB40. Samen met Rello en Kees genoot hij van een wervelend optreden. Na het krachtige openingssalvo Here I am baby, I would do for you en Homely girl volgde precies wat het publiek wilde horen: de grote hits en de leukste covers. En in de toegift maakten Kingston town, Can't help falling in love en het eeuwig populaire Red red wine het feestje compleet.
Een eerder concert op Retropop in Emmen tijdens het voorjaarsweekend van 2012 kon Ruud niet bijwonen, omdat alle Braeckleden al ruim voor aanvang naar huis wilden. "Maar die 10 jaar wachten was beslist de moeite waard", aldus een blije Ruud, die overigens niet van plan is voortaan alle concerten van UB40 wereldwijd te gaan bezoeken.


21 februari 2022: Voorjaarsstorm vernielt Rob's zonnepanelen

storm De drie stormen die deze maand over ons land trokken, hebben overal een spoor van vernieling achtergelaten. Bij Rob raakte een van de zonnepanelen een beetje los. "Onze buren belden aan om me te waarschuwen", vertelde Rob. "Ook de brandweer is komen kijken, maar zij gaven alleen advies om voorlopig niet in de achtertuin te gaan zitten."
Gelukkig is de stroomvoorziening geen moment in gevaar geweest: de koelkast vol cola bleef het doen en de Tesla was al opgeladen. De gebelde installateur zal binnenkort langskomen om het schroefje weer vast te draaien.


9 januari 2022: Nieuwjaarsborrel bij John opnieuw afgezegd

afgezegd Door de coronamaatregelen moest ook dit jaar de nieuwjaarsborrel worden afgezegd. Opnieuw bleven John en Masja met een hoop drank zitten. Het regeringsadvies om maximaal 4 personen te ontvangen stelde hen voor een onmogelijk dilemma: wie van de 11 andere Braeckleden en partners zouden wel worden uitgenodigd en wie niet? De rondleiding door hun nieuwe woning, de toespraak van kersverse voorzitter Saskia en het lied van Paul en Ruud, dit alles kon ook dit jaar niet doorgaan.
Ook in 2021 ging onze nieuwjaarsborrel niet door vanwege corona. Maar toen was er die avond wel een Zoom-sessie met 11 Braeck-leden, Alice en DaniŽlle.
"Hopelijk kan onze borrel later in het jaar alsnog plaatsvinden, anders ben ik gedwongen dat bier in mijn eentje op te drinken", aldus een immer optimistische John.


Bekijk het nieuws van 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012