Stichting Braeck

Nieuws 2014


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2014: Braeckgeocachers sluiten hun geo-jaar af

jaarafsluiting
Traditioneel sloten de Braeckgeocachers 31 december op feestelijke wijze hun geo-jaar af. Die middag liepen zij door de Pan van Persijn in de duinen bij Katwijk. Ook James en een aantal Braeckkinderen waren er getuige van hoe Ruud die middag zijn 8000e cache vond, Rob z'n 3476e en MichaŽl z'n 1631e. Er was bier om dit moment te vieren en daarna stond er bij Rob thuis nog voor iedereen een verse oliebol en een drankje klaar.
In totaal vonden de Braeckgeocachers dit jaar 3125 caches (in 2013 waren dat er 2699).


16 november 2014: John loopt persoonlijk record in Nijmegen

weekend
De Zevenheuvelenloop in Nijmegen kende zondag 16 november een prachtige winnaar: de EthiopiŽr Abera Kuma liep na 42 minuten en 18 seconden over de finish. Beste Nederlander was Khalid Choukoud uit Den Haag in 43:37.
John, onze eigen grote favoriet, was goed in vorm. Ondanks de regen finishte hij in een fantastische tijd van 1:16:49. Dat was 3 minuten sneller dan in 2009 en bijna 5 minuten sneller dan in 2008. Daarmee heeft hij zijn persoonlijk record op de 15 kilometer verbeterd. John was erg tevreden. "Ik ben blij dat Masja me gisteravond verboden heeft om een biertje te drinken", vertelde hij lachend. "Dat ga je snel in je benen voelen. Maar voor vanavond heb ik een kratje Grolsch klaar staan om het te vieren." (bekijk hier de hardloopstand)


5 november 2014: Voorjaarsweekend verplaatst naar 3-5 juli 2015

weekend
Na veel passen en meten kwam het allemaal toch nog goed: het voorjaarsweekend is verschoven naar 3-5 juli 2015. Voor organisatrice Saskia kwam de oude datum (12-14 juni) niet goed uit. "Er was ineens een familieweekend gepland en ik bleek de enige die niet kon. En ik wil beslist bij die vergadering zijn." Alle andere weekenden gaven weer nieuwe problemen door verjaardagen, Pinksteren en vaderdag. Gelukkig bleken James en Elly bereid een oneven weekend te ruilen, zodat ook James op de nieuwe datum mee kan. Mede-organisator Ruud is verheugd dat het toch mogelijk bleek een oplossing te vinden. "Nu maar hopen dat Peter op tijd uit India terug is, want een bezoek aan de KLPD en blokarten wil toch niemand missen? Of heb ik nu misschien mijn mond voorbij gepraat?"


22 oktober 2014: Peter maakt laatste duik in Het Wedde

Peter
Woensdag 22 oktober was Peter's laatste zwemavond, voordat hij voor 4 jaar naar India vertrekt. Aan het eind van de zwemtijd maakte hij op aandringen van badmeester Jeroen een laatste sprong van de duikplank. Daarna vertrok hij met zwemmers MichaŽl, Ruud, Rob en Nicolette naar bar-bistro Het Wedde, waar Joeri en Paul al zaten te wachten. Met een drankje en een bitterbal namen we afscheid van Peter, die straks op zoek zal moeten naar een zwembad in Bangalore. (bekijk hier de foto's)19 oktober 2014: Premium weekend in Centerparcs Zeewolde

Zeewolde
Ook het najaarsweekend was weer geslaagd. Niet alleen vanwege het door Remco voorspelde zonnige weer, maar vooral omdat de organisatie een premium cottage in Centerparcs Zeewolde had geboekt. De leukste activiteit van de afgelopen 25 jaar werd gekozen, we volgden een workshop brandveiligheid, proefden bockbier en maakten een wandeling door de bossen bij de Oostvaardersplassen. Terecht dat het Braeckmoment werd uitgereikt aan organisatoren James en Paul, die er ondanks het beperkte budget een heus premium weekend van wisten te maken.
(bekijk hier de foto's)


4 oktober 2014: Peter en Alice maken eigen Braeck-Brabbels

Brabbels
Vanwege hun vertrek naar India maakten Peter en Alice een eigen versie van het blad Braeck-Brabbels. Bij alle Braeckleden lag deze week onverwachts nummer 93 in de bus. Eindredacteur Ruud en bureauredacteur Joeri konden deze grap wel waarderen. "Ze hebben erg goed gekeken hoe wij het blad maken", aldus Ruud. En Joeri had tot nog toe geen enkele fout kunnen ontdekken.
Met een overzicht van de Burgerlijke Stand, een verslag van het bezochte Wit + Weizen Weekend en Vragen aan de NAM-dokter hebben Peter en Alice een prachtig afscheidscadeau achtergelaten. Via hun eigen reisblog zullen wij de komende tijd nog veel van ze horen.


23 augustus 2014: Eindelijk weer familiedag

familiedag
Na 3 jaar van afwezigheid was er dit jaar eindelijk weer een midzomeractiviteit: de Braeckfamiliedag. In totaal 6 Braeckleden, 2 partners en 5 Braeckelingen waren zaterdag 23 augustus naar een landgoed bij Hilversum gekomen om te wandelen, te tennissen of wat bij te praten met een drankje. Natuurlijk werden ook de nieuwe Braeck-Brabbels uitgedeeld. Als avondmaaltijd genoot iedereen van een pizza. Saskia: "Achteraf ben ik erg blij dat het door is gegaan, want ik vond het vreselijk gezellig." De dag werd afgesloten met een potje handdoek-volleybal, waarna nog kon worden nagepraat bij de vuurkorf.
(bekijk hier de foto's)


13 augustus 2014: vertrekfeest Peter en Alice slecht bezocht

vertrekfeest
Vanwege hun vertrek naar India gaven Peter en Alice op woensdag 13 augustus een groot feest. Helaas was de opkomst niet erg groot. Aanvankelijk waren ze van plan om het feest in zwembad Het Wedde in Voorschoten te houden. Eerdere feesten in een zwembad waren wel een groot succes, zoals Peter's promotiefeest (Sterrenbad in Voorschoten) en hun huwelijksfeest (zwembad Tropiqua in Veendam). Helaas was Het Wedde in de vakantie gesloten. Daarom werd op het laatste moment uitgeweken naar cafť Rootz in Den Haag. Slechts een handjevol gasten kwam opdagen. "Waarschijnlijk heeft niet iedereen mijn e-mail gelezen", verklaarde een wat teleurgestelde Peter deze tegenvaller. "En het was natuurlijk ook midden in de vakantietijd."


16 juli 2014: Braeckzwemmers sluiten 9e zwemseizoen af

zwemseizoen
Ook het 9e zwemseizoen werd weer op traditionele wijze afgesloten met een hapje en een drankje. Behalve de 4 Braeckzwemmers namen ook oud-zwemmer Joeri en secretaris Paul plaats op het terras van bar-bistro Het Wedde. Badmeesters Jeroen en Gydo schoven iets later aan. Speciaal voor de groepsfoto werden de nieuwe Braecksweaters aangetrokken. Na het keuren van de eerste bitterbal memoreerde voorzitter Ruud nog enkele hilarische momenten van het afgelopen jaar, waarna hij concludeerde dat iedereen kon terugkijken op een geslaagd seizoen. Tijdens de komende zomerperiode wordt er wekelijks gezwommen van 19:30 tot 21:00 uur.


29 juni 2014: Weekend Han zeer nat, maar beregezellig

beregezellig
De verjaardag van Joeri, een spectaculaire kajaktocht over de Lesse (wat Maarten het Braeckmoment opleverde), een rondleiding door de vergeten grotten van Han en een overnachting naast de beren in het wildpark waren de ingrediŽnten van ons 50e weekend. Tijdens een wat stroeve vergadering werd de besluitenlijst herzien en ontving John de Zomergoud Trofee. Hoewel het bijna 48 uur had geregend, konden we toch terugkijken op een geslaagd weekend, aldus voorzitter Ruud. "Ja, het was weer beregezellig."
(bekijk hier de foto's)


14 juni 2014: Paul bezeten door Oranjekoorts

Oranjekoorts
Door de overwinning op Spanje heeft Paul behoorlijk last van de Oranjekoorts. De hele familie moest vorige week helpen om het huis in de juiste sfeer te brengen. "Het is jammer dat de buren niet van voetbal houden, want nu ben ik de enige in de straat die zijn woning heeft versierd", aldus een teleurgestelde Paul. De koorts is gelukkig niet zo erg dat hij het komende lustrumweekend moet afzeggen. "Vrijdag 27 juni is een rustdag. Maar als Nederland 2e wordt in groep B, spelen ze zaterdagavond tegen de winnaar van groep A. In dat geval hoop ik maar dat de organisatie van het Ardennen-weekend voor een groot scherm en voldoende vlaggetjes heeft gezorgd."


2 juni 2014: Lustrumweekend opnieuw in Ardennen

Ardennen
Stichting Braeck gaat opnieuw naar de Ardennen. Zondagavond 1 juni werd deze bestemming onthuld door organisatoren John en Maarten. Bij het 5-jarig bestaan in 1994 was het de eerste keer dat we in het buitenland overnachtten. Toen konden we in de omgeving van Basse-Bodeux tijdens een orientatietocht stevig stoempen, wat Maarten (met das en Scheveningse vlag) destijds bijna noodlottig werd. Over het programma van komend lustrumweekend (27-29 juni) is nog niets bekend. Hoewel de geheime locatie op 270 kilometer van Den Haag ligt, is er sprake van een gezamenlijke maaltijd op vrijdagavond rond 18 uur.
Update 11 juni - De locatie is onthuld: we gaan naar Han sur Lesse, bekend van de grotten. Volgens de organisatie is alleen een trui en broek die vies mogen worden nodig, maar het verhaal van de grotonderzoeker die nu al ruim een week vastzit, doet Paul het ergste vrezen. (bijgewerkt 18 juni, 12:00)


17 mei 2014: Zwart is het nieuwe rood

zwarte Polo
Vandaag kwam er een eind aan een drama in Delfgauw, toen de nieuwe Volkswagen Polo bij John en Masja werd afgeleverd. De vorige (een rode uit 2012) verdween in de nacht van 8 op 9 april voor de deur. Masja: "Toen ik 's ochtends in mijn auto wilde stappen, stond ik voor een leeg parkeervak. De brute waarheid drong al snel tot mij door: gestolen!" Na een maand keerde de verzekering uit en zaterdag werd de nieuwe Polo opgeleverd, een splinternieuwe zwarte. Masja had liever weer een rode gehad, maar die waren niet direct leverbaar. Ze had nog gevraagd wat het kostte om hem over te laten spuiten, maar werd niet serieus genomen. Het verdriet over het verlies is nog niet over, maar ze gaat haar best doen om aan de zwarte te wennen. "Hij rijdt in elk geval als een zonnetje en er zit een heerlijke radio in!"


14 april 2014: Stichting Braeck viert 25-jarig bestaan

25-jarig-bestaan
10 van de 15 leden waren aanwezig bij de viering van het 25-jarig bestaan op maandagavond 14 april 2014. Omdat cafť De Slipper ondanks de gemaakte afspraak toch gesloten bleek, werd er uitgeweken naar cafť Verborgen Gebreken. Een bekende locatie, want in 1994 hadden wij hier ook al ons 5-jarig jubileum gevierd, toen het nog De Babbelaar heette.
Voorzitter Ruud was verheugd over de grote opkomst. Zowel om 9 uur als om 10 uur hield hij een gloedvolle speech, waarin hij terugblikte op een prachtige periode. De Braeck-Brabbels werden uitgedeeld en er werd een groepsfoto gemaakt. Na afloop van de avond overhandigde hij aan bardame Ilona een knijpkat als dank voor de geweldige ontvangst, de hapjes en de prima bediening. (bekijk hier de foto's)


6 april 2014: Peter en Alice vieren hun 12,5 jaar huwelijk

huwelijksfeest
In een afgeladen Pakschuit vierden Peter en Alice zondag 6 april hun 12,5 jarig huwelijksfeest. Het cafť in Den Haag was haast te klein om alle familie, collega's, vrienden en oude bekenden te herbergen. Namens Stichting Braeck bood voorzitter Ruud een toepasselijk straatnaambord aan, dat de snelweg tussen Den Haag en Gieten moest verbeelden.
Het is nog onbekend op welke locatie Peter het bord zal plaatsen. Deze dag maakte het paar namelijk tevens bekend dat zij beiden in november voor 4 jaar naar India vertrekken om daar voor Shell te gaan werken.


27 maart 2014: Henri beŽdigd als gemeenteraadslid in Leiderdorp

Leiderdorp
In de raadsvergadering van 27 maart werd Henri beŽdigd als raadslid voor D66. Zijn partij werd bij de recente verkiezingen de grootste in Leiderdorp en het aantal zetels in de gemeenteraad steeg van 3 naar 5. Henri kreeg 29 voorkeurstemmmen.
Hoewel hij pas in 2012 lid werd, heeft hij zich altijd aangetrokken gevoeld tot D66. "Met name de sociaal-liberale invalshoek spreekt me enorm aan. Verdraagzaamheid en tolerantie zijn voor mij belangrijke waarden. Staan voor de vrije keuze van het individu. Of het nu gaat om het homohuwelijk of abortus. Maar ook de bescherming van de privacy." Henri vindt dat D66 zich altijd heeft ingezet voor de modernisering van de democratie en is volgens hem daarmee een moderne partij in een moderne tijd.


21 maart 2014: Paul wint 14e Braeck Bierproeftest

Bierproeftest
De Braeck Bierproeftest werd dit jaar op overtuigende wijze gewonnen door Paul. Voor de derde keer mag hij zijn naam laten graveren in de Schipper v/d Decke Bokaal, die hem na afloop door de vorige winnaar (Peter) werd overhandigd. Tevreden concludeerde Paul dat zijn wekenlange voorbereiding eindelijk resultaat had opgeleverd. "Al jaren roep ik dat het bij het bierproeven om slechts 3 dingen gaat: voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden. Ik voorspel dat deze bokaal daarom ook de komende jaren in mijn prijzenkast zal staan."
Met 19 punten behaalde Paul een van de hoogste scores ooit. Hij mag zich nu een jaar lang voorzitter van de subgroep Braeckbierproevers noemen. Het wedstrijdverslag is hier te vinden. (pdf, 205 kB)


9 maart 2014: John loopt halve marathon van CPC in 1:47:54

CPC Loop
Tijdens de 40e editie van de CPC Loop in Den Haag finishte John in een fraaie tijd van 1:47:54. Toch was hij niet tevreden met dit resultaat. "Vorig jaar liep ik de halve marathon nog in 1:45:57. En toen was het bitter koud, met snoeiharde wind en af en toe sneeuw. Nu, met dat lekkere zonnetje begon ik al snel te verzuren. Halverwege had ik echt behoefte aan een zoet Grolsch biertje."
Uit het wedstrijdverslag bleek dat hij na 15 km al een minuut langzamer liep dan vorig jaar. Na 20 km was dat opgelopen tot 2 minuten. John wilde echter niet lang stilstaan bij dit resultaat. "Over twee maanden is de Golden Tenloop; daar ga ik echt een scherpe tijd neerzetten."
John deed dit jaar voor de 6e keer mee aan de CPC Loop. Bekijk hier zijn resultaten van de afgelopen jaren.


28 februari 2014: Maarten, Inge en Alex in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland
Trots poseren Maarten, Inge en de kleine Alex na afloop van het ritje met de Shoover Jet (met een speedboat op topsnelheid door een canyon). Ze staan nu met hun camper in Queenstown op Nieuw-Zeeland. 's Middags deed Maarten nog een bungyjump. "Ja, met enige trots kan ik melden dat die ook weer afgevinkt kan worden!"
Op 3 februari vertrok het drietal voor een reis door AustraliŽ en Nieuw-Zeeland van bijna 6 maanden. Na een tussenstop van een paar dagen in Dubai (Maarten's broer Michiel woont daar met zijn vriendin) maakten ze de oversteek naar Sydney en vandaar naar Nieuw-Zeeland. Komende maanden volgen nog een bezoek aan Perth en Darwin (AustraliŽ) om tenslotte via Singapore en Bali op 20 juli weer naar huis te vliegen. (bekijk hier hun reisblog)


27 januari 2014: Biertje en Mighty-Mike scoren goud bij nieuwe caches

goud
Zaterdagmiddag 27 januari verscheen er een nieuwe cache in Voorburg bij de poort van de Orion- en Maarten-Hildegardgroep. Bij aankomst zag Biertje dat er al een andere geocacher aan het zoeken was. Toch wist hij het kokertje als eerste te vinden. 's Avonds verscheen er een nieuwe cache in Wassenaar. Toevallig fietste Mighty-Mike door Meyendel en was hij als eerste ter plaatse. Aanvankelijk kon hij in het donker niets vinden, maar de cache bleek tussen de klimop te hangen. Zo scoorden zij beiden een FTF (First To Find) op dezelfde dag.
(bekijk hier Biertje's log en hier de log van Mike)


11 januari 2014: Nieuwjaarsborrel bij James

Nieuwjaarsborrel
De nieuwjaarsborrel vond zaterdag 11 januari plaats in de nieuwe woning van James. In het bijzijn van de aanwezige leden, partners en genodigden hield voorzitter Ruud zijn (reeds uitgelekte) speech en proostte hij op het jubileumjaar. Rob kreeg het Braeckmoment uitgereikt en de nieuwe Braeck-Brabbels werden uitgedeeld. Later op de avond kwamen ook Edy en MichaŽl nog langs. Er waren diverse zware bieren beschikbaar, die gretig aftrek vonden. Uiteindelijk werden de nachtbraeckers om half 5 door James voorzichtig naar huis gestuurd.
(bekijk hier de foto's)


5 januari 2014: Mighty-Mike scoort goud in Archipelbuurt

Mighty-Mike scoort goud in Archipelbuurt
Op zondagavond 5 januari verscheen er een nieuwe cache in de Haagse Malakkastraat ("Archipelbuurt #3: Met stip op de kaart"). MichaŽl, die toevallig twee straten verder bij een vriend op bezoek was, rende direct naar buiten. Met zijn smartphone was hij snel ter plekke, waar al 2 andere geocachers met zaklampen aan het zoeken waren. Toch was het onze Mike die de micro als eerste zag zitten. Hij mocht zijn naam schrijven op een geheel leeg logrolletje. Pb7tt en jillisvm waren 2e en 3e, en scoorden daarmee zilver en brons.
Voor MichaŽl was dit de derde keer dat hij een cache als eerste vond. In mei 2008 fietste hij naar View or no View (op een duintop in Katwijk) en augustus 2013 was hij de eerste bij "Kunst in Wassenaar, de bioloog" (in Meyendel). In Nederland verschijnen er dagelijks zo'n 30 nieuwe caches. Topscoorder is Brouwertjes, die sinds 2008 al 927 keer als eerste een nieuwe cache vond!


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012