Stichting Braeck

Nieuws 2015


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2015: Braeckgeocachers sluiten hun geo-jaar af

geo-jaar
Traditioneel sloten de Braeckgeocachers 31 december op feestelijke wijze hun geo-jaar af. Die middag liepen zij over het terrein van het Bio Science Park in Leiden. Ook James en een aantal Braeckkinderen waren erbij. Na flink rekenwerk en stevig zoeken was het Rob die het doosje vond. Voor Ruud was dit zijn 10199e cache, Rob z'n 3891e, Paul z'n 2700e en MichaŽl z'n 1839e. Iedereen kreeg een stroopwafel om dit moment te vieren en daarna stonden er bij Rob thuis nog verse oliebollen en een drankje klaar.
In totaal vonden de Braeckgeocachers dit jaar 3219 caches (in 2014 waren dat er 3125).


23 december 2015: Braeckzwemmers vieren 10-jarig bestaan

10jaar
Vijf van de zeven (oud)zwemmers waren aanwezig bij de jubileumborrel vanwege hun 10-jarig bestaan. Ook de badmeesters Jeroen, Gydo en Kevin schoven aan voor een drankje. Zwemvoorzitter Rob memoreerde hoe hij en Joeri in 2005 al wekelijks in Het Wedde zwommen en Peter en Ruud een e-mail stuurde dat zij waren geselecteerd om eveneens deel te nemen. Dat vond plaats op woensdag 7 december 2005 en daarmee was de oprichting van de subgroep een feit. Hoewel er in de begintijd nog wel eens een handdoek, zwembroek of brilletje werd vergeten, sloten hierna ook MichaŽl (maart 2006), James (mei) en Maarten (aug.) zich aan. "Ik had nooit verwacht dat die simpele e-mail zou leiden tot de actiefste subgroep van Stichting Braeck", aldus Rob, die hierna een toost uitbracht op de volgende 10 jaar.


24 november 2015: Ruud vindt zijn 10.000e cache

10.000
Hij had er precies 12,5 jaar voor nodig, maar op deze jubileumdag vond Ruud ook zijn 10.000e geocache. Team KIS98 had speciaal voor hem een multi gemaakt langs architectonische punten in Leidschendam. Met een groep bevriende geocachers, waaronder Rob en MichaŽl, wandelde hij door de regen, op zoek naar spitsboogvensters met vorktracering en korbelen onder de uitdragende dakgoot. Na 2 uur was de cache gevonden en kon de groep naar cafť Volle Maan. Daar voegden passief cachers Joeri en James zich bij het gezelschap en later schoof ook Paul aan.
Ruud ontving diverse cadeau's. In een emotioneel dankwoord memoreerde hij de belangrijkste mensen uit zijn geo-leven: "Op de eerste plaats natuurlijk Rob, die precies 12,5 jaar geleden stichting Braeck kennis liet maken met deze leuke hobby." Wie kon toen vermoeden wat die eerste cache te weeg zou brengen?


15 november 2015: John en Rob lopen het vuur uit hun sloffen

Hardlopers
Onze Braecklopers hebben deze maand weer flink gescoord. John deed 15 november voor de vierde keer mee aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Na 15 km finishte hij in een tijd van 1:15:01. Daarmee verbrak hij zijn persoonlijk record van vorig jaar. Hij reageerde na afloop erg tevreden. "Dit jaar heb ik alleen meegedaan aan de City-Pier-City en de Royal Tenloop, waardoor ik me volledig kon focussen op mijn training. Ik finishte nu 6 minuten eerder dan in 2008. In die tijd kon ik dus makkelijk een 'beugeltje' leegdrinken!" John was duidelijk met plezier in Nijmegen. "Overal die vlaggen en borden met Grolsch, ja dat geeft me gewoon vleugels", lachte hij.
Ook Rob brak een persoonlijk record. Op het clubcircuit van zijn atletiekvereniging Voorschoten '97 liep hij de 5 km begin dit jaar nog in 33:38 maar op 14 november finishte hij in 32:48. Daarmee eindigde hij bij de Heren op de 12e plaats.
Rob en John maken zich nu op voor hun laatste wandeletappe van het Marskramerpad. Het is nog niet bekend wanneer zij in Bad Bentheim arriveren.
(Bekijk hier de bijgewerkte hardloopstand)


26 oktober 2015: Ruud en Joeri naar Londen voor James Bond

Londen
Maandag 26 oktober vlogen Ruud en Joeri naar Londen voor de premiŤre van de nieuwe James Bondfilm 'Spectre'. Voor Joeri was het de 4e keer dat hij een Bondfilm in het Odeon theater zag, voor Ruud was dit zijn 7e film.
Beide fans waren zeer enthousiast. "Daniel Craig heeft opnieuw een waanzinnig goede film afgeleverd", aldus Ruud na afloop. En Joeri vulde aan: "De beelden van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema zijn fantastisch." Op dinsdag werd de film nog twee keer bekeken, vanwege wat gemiste teksten. Woensdag keerden ze terug, waarna Ruud 's nachts om 0.07 uur met Edy de Nederlandse premiŤre bezocht. Ook Edy was enthousiast, maar vond dat de film net niet kon tippen aan zijn voorganger 'Skyfall'.
'Spectre' is sinds 29 oktober in 323 zalen in Nederland te zien.


4 oktober 2015: Druk najaarsweekend eindigt op rustig terras

Rijnsaterwoude
Het najaarsweekend in Rijnsaterwoude stond in het teken van 'druk-druk-druk'. De rondleiding door het Fort bij Uithoorn vond nog plaats in alle rust, maar tijdens het bezoek aan Leidens Ontzet en de open dag bij Estec bleken wij beslist niet de enige aanwezigen!
In Leiden zagen we een optreden van de populaire tributeband Rubberen Henkie en aten we in het drukke restaurant Malle Jan. Ook bij de open dag van Estec (waar MichaŽl ons graag een uitgebreide rondleiding had willen geven) kon je over de hoofden lopen. Gelukkig kwam iedereen weer even tot rust op het terras van Blu Beach in Noordwijk, waar we konden terugzien op een geslaag weekend. (Bekijk hier de foto's)


30 september 2015: Rob koopt 10 meter lange kruiser

kruiser
Na lang zoeken en scherp onderhandelen kon Rob op woensdag 30 september zich eigenaar noemen van een 10 meter lange Rijo kruiser uit 1981. Die dag heeft hij het stalen jacht samen met zijn broer van Rotterdam naar een jachthaven in Leiderdorp gevaren. Het verkeert in perfecte staat en heeft een Mitsubishi motor van 62 pk S4E met 2900 draaiuren en een Paragon keerkoppeling. Er zijn 4 vaste slaapplaatsen, plus nog 2 als je de dinette laat zakken. Rob heeft zijn caravan inmiddels te koop gezet.


23 augustus 2015: Zeildag op de Kaag verloopt voor de wind

zeildag
Ondanks dat het bij vlagen windkracht 7 was, verliep de zeildag op de Kagerplassen zonder grote problemen. Eťn boot raakte aan lagerwal en Saskia liep wat kleine verwondingen op. In 3 polyvalken zeilde de groep eerst naar het Boterhuiseiland om een kijkje te nemen op de plek waar meer dan 30 jaar geleden de tenten van de VH en de Orion stonden. Tijdens de lunch in Warmond schoven ook James en Maartje aan.
Na een heftige oversteek van 't Joppe werd weer aangelegd bij de bootverhuur. De geslaagde dag werd natuurlijk afgesloten met een drankje en een bitterbal.
(Bekijk hier de foto's en bekijk hier het spannende filmpje dat Remco op de terugweg maakte)


8 juli 2015: Braeckzwemmers sluiten 10e zwemseizoen af

zwemseizoen
Ook het 10e zwemseizoen werd weer op traditionele wijze afgesloten met een hapje en een drankje. Behalve de 3 vaste zwemmers waren ook Joeri en Peter aanwezig in bar-bistro Het Wedde. Badmeesters Jeroen en Gydo schoven iets later aan.
Terwijl de bitterballen op tafel kwamen, memoreerde voorzitter Ruud de hoogtepunten van het afgelopen jaar, waarna hij concludeerde dat iedereen weer kon terugkijken op een geslaagd seizoen.
Tijdens de komende vakantieperiode wordt er wekelijks gezwommen van 19.30 tot 21.00 uur.


5 juli 2015: Braecksingers hebben succes met 'California Dreaming'

California
Het weekend in Oosterhout werd zondag afgesloten met een zangworkshop. Het resulteerde in een fraaie driestemmige uitvoering van 'California Dreaming'. Zaterdag bezochten we Escape Room 013, waar door het oplossen van puzzels binnen 60 minuten de uitgang bereikt moest zijn. Natuurlijk is ons dat gelukt, hoewel een paar extra hints nodig waren. Tijdens de vergadering werd een nieuw Dagelijks Bestuur gekozen. Dat bestaat de komende 2 jaar uit Ruud, Saskia en Rob.
Bij de sluiting concludeerde Ruud dat we weer konden terugkijken op een warm en geslaagd weekend.
(Bekijk hier de foto's)


26 mei 2015: Paul per direct afgetreden als secretaris

aftreden
Vandaag werd bekend gemaakt dat Paul is afgetreden. Het afgelopen anderhalf jaar bleek hij steeds minder tijd te hebben voor het secretariaat. Zijn recente verkiezing tot secretaris van de Ondernemingsraad van het CBS was aanleiding voor deze onverwachte stap. In goed overleg is besloten dat Paul zich per direct terugtrekt als secretaris en zijn taken overdraagt aan de twee overige leden van het Dagelijks Bestuur. Deze situatie duurt tot uiterlijk 3 juli, want dan wordt een nieuw DB gekozen.
"Wij zijn Paul zeer dankbaar voor alles wat hij heeft betekend voor Stichting Braeck", aldus voorzitter Ruud. "Het is goed om te zien dat hij zijn kwaliteiten nu volledig kan inzetten voor zijn werkgever. Daar zullen die ongetwijfeld beter tot zijn recht komen."


9 mei 2015: Rob ziet Abraham in beachclub De Golfslag

Abraham
Op zaterdag 9 mei vierde Rob zijn 50e verjaardag in beachclub De Golfslag. Tussen de vele feestgangers bevonden zich ook 8 Braeckleden. Nadat zij de jarige hadden toegezongen met een eigen lied, kreeg hij een 50-plus-overlevingspakket overhandigd, bestaande uit o.a. een pillendoosje, een koordje voor zijn leesbril en een geranium. Ook werd er gedoneerd voor Waka Waka, een project voor lampen op zonne-energie voor Nepal waarvoor Rob geld had gevraagd. Die was zichtbaar aangedaan door deze spontane actie en verklaarde: "Met deze steun kom ik de komende 9 jaar wel door. Maar daarna wordt het lastig!"
Rob is het 7e Braecklid dat 50 jaar is geworden, maar de eerste die dit groots heeft gevierd.


25 april 2015: Paul prolongeert titel bij Braeck Bierproeftest

bierproeftest
De Braeck Bierproeftest werd zaterdag 25 april opnieuw gewonnen door Paul. Met slechts 1 punt verschil op Edy en Maarten prolongeerde hij daarmee zijn titel. Voor de vierde keer mag hij nu zijn naam laten graveren in de Schipper v/d Decke Bokaal. Deze werd hem na afloop overhandigd door Rob, die alle bieren had ingeschonken. Tevreden concludeerde Paul dat zijn wekenlange voorbereiding resultaat had opgeleverd. "De critici die continu roepen dat ik niets uitvoer, begrijpen nu waar ik al die tijd mee bezig was. Voor een sportman telt natuurlijk alleen het eindresultaat."
Ook het komend jaar mag Paul zich voorzitter van de subgroep Braeckbierproevers noemen. Het wedstrijdverslag is hier te vinden. (pdf, 322 kB) (gewijzigd, 30 april 17:50u)


1 april 2015: Nieuwe vormgeving van blad blijkt grap

aprilgrap
Natuurlijk had iedereen direct door dat de aankondiging van vorige week ťťn grote grap was. De zogenaamde 'nieuwe vormgeving' van Braeck Magazine zorgde voor veel vrolijke reacties. De grap ontstond in mei vorig jaar. Vanwege de slechte en rommelige opmaak van veel clubblaadjes maakte Ruud voor de grap een cover met veel verschillende lettertypes. Hij presenteerde dit als 'nieuw en modern' aan bureauredacteur Joeri. Die reageerde aarzelend dat hij hier toch wel even aan moest wennen. De grap was dus toen al geslaagd.
Degenen die op een extra nummer zaten te wachten vanwege het 20-jarige jubileum van de eindredacteur, hebben pech: dat jubileum was al 2 jaar geleden. Een extra nummer zit niet in de planning. Braeck-Brabbels 96 verschijnt dus gewoon tijdens het voorjaarsweekend op vrijdag 3 juli.


25 maart 2015: Braeck Magazine krijgt modern uiterlijk

Braeck Magazine
Volgende maand is Ruud precies 20 jaar eindredacteur van ons blad Braeck-Brabbels. De hoogste tijd voor een nieuw en fris uiterlijk! Samen met de bureaureacteur is gezocht naar een betere vormgeving, passend bij de huidige tijd. Ook de naam van ons blad is veranderd. Ruud hierover: "We waren het al snel eens dat het kneuterige Braeck-Brabbels niet meer bij ons past. Van een simpel gestencild blaadje is het inmiddels uitgegroeid tot een veelgelezen blad met een brede inhoud. Daarom vonden we de naam Braeck Magazine veel toepasselijker."
In stilte is er de afgelopen maanden gewerkt aan een extra uitgave vanwege het jubileum van onze eindredacteur, in de vernieuwde vormgeving. De redactie denkt hiermee een flinke stap voorwaarts te hebben gezet. Braeck Magazine nr. 96 ligt volgende week bij iedereen in de bus.


20 maart 2015: Joeri en Maartje zien weinig van zonsverduistering

eclips
Joeri had een vrije dag genomen en Maartje was eerder naar bed gegaan. Allemaal voor de eclips van vrijdag 20 maart. Om de zonsverduistering te zien waren ze speciaal naar de Space Expo in Noordwijk gereden. Bij het speeltuintje op het Expo-terrein zaten ze al uren van te voren klaar met hun brilletjes. "Helaas was het erg bewolkt, maar toch heb ik een paar seconden van de eclips gezien", vertelde Joeri achteraf. Maartje was teleurgesteld. "Ineens stootte Joeri mij aan, dus ik draaide me naar hem toe. Het bleek dat hij me wilde waarschuwen om naar boven te kijken, omdat de wolken heel even wegtrokken. Dus dat moment heb ik helemaal gemist!"


14-15 maart 2015: John en Rob weer op het Marskramerpad

nieuwjaar
In het weekend van 14 en 15 maart hebben John en Rob weer een stuk van het Marskramerpad gelopen. De route was van Holten naar Borne. Zaterdag legden ze 24 km af en zondag 22 km. Tussendoor vonden ze ook nog eens 15 geocaches, waardoor passief-geocacher John een flinke sprong maakte in de geo-stand. Er werd overnacht in het Meestershuis, een bed & breakfast in Ypelo. Rob was na afloop erg tevreden over zijn nieuwe wandelschoenen. "Die heb ik onlangs gekocht in de Herenstraat in Voorburg, naar aanleiding van een tip van Ruud. En wat ook nog leuk was: we passeerden zaterdag het plaatsje Rectum. Daar was ik nog nooit in geweest."
Het Marskramerpad is 360 km lang en loopt van Scheveningen tot aan Bad Bentheim. In september vertrekt het tweetal voor het laatste traject, van Borne via Oldenzaal naar Bad Bentheim.


8 maart 2015: John loopt persoonlijk record tijdens City Pier City

CPC
Tijdens de 41e editie van de CPC Loop in Den Haag finishte John in een fantastische tijd van 1:43:46. Het was een persoonlijk record, ruim 4 minuten sneller dan vorig jaar. John was erg tevreden met dit resultaat. "Het was super weer met een lekker windje. Ik ben rustig gestart en het ging uitstekend. Maar het stuk bij de Boulevard omhoog was wel pittig."
Na afloop wilden hij en Masja dit prachtige resultaat direct gaan vieren. "Ik heb lang gezocht, maar we konden nergens een Grolsch-cafť vinden. Dus toen heb ik dat biertje maar gewoon thuis gedronken."
John deed voor de 7e keer mee aan de CPC Loop. Bekijk hier zijn resultaten van de afgelopen jaren.
3 februari 2015: Penningmeester zwemt weer in het geld

geld
Penningmeester Rob is tevreden. Op 1 februari hadden bijna alle leden hun contributie betaald. Dat gebeurde overigens niet helemaal spontaan, ondanks diverse oproepen in het januari-nummer van Braeck-Brabbels. "We hebben een paar leden met een geheugen-probleem", aldus Rob. "Die mensen moet ik altijd even herinneren. Vorig jaar is afgesproken dat ik nog even een e-mail verstuur en dat heeft gewerkt."
De tijdige betaling heeft helaas ook een nadeel. Rob: "Vorig jaar waren er nog 3 personen die een boete betaalden, dit keer alleen Maarten S. Die extra inkomsten loopt de Stichting nu mis."


10 januari 2015: Nieuwjaarsborrel bij Paul

nieuwjaar
De nieuwjaarsborrel vond zaterdag 10 januari plaats bij Paul. Met een goede oneliner en een toespraak over saamhorigheid proostte voorzitter Ruud op het nieuwe jaar, in het bijzijn van de aanwezige leden en partners. Maarten, James en Paul kregen het Braeckmoment uitgereikt en de nieuwe Braeck-Brabbels werden uitgedeeld. Het lukte Braeckeling Simone om verschillende sponsors voor haar reis naar Japan te vinden. Diverse zware bieren waren er beschikbaar, die gretig aftrek vonden. Pas om 3 uur kwam er een eind aan deze geslaagde bijeenkomst. (bekijk hier de foto's)


1 januari 2015: Afscheid van Arthur, Henri en Patrick

afscheid
Vanaf dit moment telt Stichting Braeck nog maar 12 leden. In juni 2012 namen we het besluit om afscheid te nemen van de leden die 3 achtereenvolgende jaren geen contributie betaalden of een abonnement op Braeck-Brabbels hadden. Dat betekent dat Arthur, Henri en Patrick vanaf 1 januari 2015 geen deel meer uitmaken van het stichtingsbestuur. In de praktijk verandert er niets. Wel is op deze website de agenda aangepast en de secretaris zal zeer binnenkort een bijgewerkte ledenlijst rondsturen.
De resterende leden zien elkaar op 10 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bij Paul in Voorburg.


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012