Stichting Braeck

Nieuws 2017


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2017: Braeckgeocachers sluiten hun jaar af

eindejaarscache
Met het vinden van hun eindejaarscache sloten de Braeckgeocachers op 31 december het jaar af. Die middag liepen zij door de Diamantbuurt in Leiden, vergezeld door James en zijn kinderen. Tijdens de korte wandeling in de motregen werden 4 caches gevonden. Omdat Paul daardoor op 399 caches kwam voor 2017, werd een extra cache gezocht in de wijk Stevenshof. Iedereen kreeg een stroopwafel en daarna stonden er bij Rob thuis nog verse oliebollen en een drankje klaar.
De 6 Braeckgeocachers vonden dit jaar in totaal 2573 caches (in 2016 waren dat er 2903) en samen staan zij nu op 24120 stuks.


16 december 2017: Vliegende Hollandergroep viert jubileum

jubileum
Onze scoutinggroep de Vliegende Hollander vierde zaterdag 16 december het 90-jarige bestaan. Er vond een jubileumopkomst plaats waaraan jeugdleden, plusscouts én ouders meededen. Eind van de middag blikte stichtingsvoorzitter Edy terug op de geschiedenis van de VH en stond hij stil bij het enorme belang van vrijwilligers voor de groep.
Na het gevarieerde buffet vertelden wildevaarders op geheel eigen wijze het verhaal van de Vliegende Hollander. Daarna zorgde oud-lid Sacha Harland, inmiddels een gevierd dj, in het welpenlokaal voor een uitbundige finale. Namens Stichting Braeck waren Ruud, Michaël en James aanwezig om ook een glaasje mee te drinken.


5 november 2017: Weekend 's-Gravenzande voor elk wat wils

's-Gravenzande
'Voor elk wat wils' luidde het thema van het najaars-weekend. De introquiz zorgde bij de 10 muziekkenners regelmatig voor een "o ja!" en bij het concert van StillMarillion kon er luidkeels worden meegezongen. Het sportieve element bestond uit een rondtour op de fiets door Rotterdam-Zuid onder leiding van een gids, die zijn best moest doen om onze kennis te evenaren. Een cursus reanimeren en gebruik van een AED zorgde voor het leerzame onderdeel.
De afsluiting vond plaats in proeflokaal Reyngoud, waar werd teruggekeken op alweer een geslaagd weekend. De organisatoren van het voorjaarsweekend 2018 zullen alle zeilen bij moeten zetten om dit te overtreffen. (bekijk hier de foto's)


28 oktober 2017: Peter is het gelukkigste Braecklid

gelukkigst
Van alle Nederlanders hebben inwoners van Noord-Drenthe het het beste voor elkaar. Dat blijkt uit de Brede Welvaartsindicator, die gisteren werd gepresenteerd. Noord-Drenthe, het gebied rond de Drentse hoofdstad Assen, scoort op bijna alle punten beter dan het Nederlands gemiddelde. Vooral woongenot, veiligheid en de balans tussen werk en vrije tijd springen er in positieve zin uit. Ook zijn de Drenten gelukkiger dan andere Nederlanders.
"Sinds ik weer terug ben in Gieten, voel ik me inderdaad een stuk gelukkiger", aldus Peter. "Gieten ligt in Noord-Drenthe, dus ik ben erg tevreden met mijn huis en de balans tussen werk en vrije tijd. Momenteel werk ik 20 uur in Delft en 20 uur in Hoogeveen, met behoud van mijn WW-uitkering. Nee, mij hoor je dus niet klagen."


22 september 2017: Ruud beschouwt ballonvaart als hoogtepunt

ballonvaart
Onder ideale weersomstandigheden koos de luchtballon vanuit het Gouwebos in Waddinxveen het luchtruim. Het cadeau dat Ruud vorig jaar van zijn Braeckvrienden ontving, kon niet op een beter moment worden verzilverd. Saskia en James, de organisatoren van het komende najaarsweekend, vergezelden hem, terwijl Michaël en een angstige Paul vanaf de grond toekeken.
Vanaf 500 meter hoogte was het uitzicht fenomenaal. Ruud verzuchtte: "Dit is het leukste cadeau dat ik ooit van Braeck heb gekregen." Ook zijn medereizigers waren onder de indruk. Via de groepsapp hield Saskia iedereen van minuut tot minuut op de hoogte.
Na een uur vond de landing plaats in het weiland van een boze boer. Nadat de ballon was ingepakt, werden de passagiers met een champagne-ceremonie in de adelstand verheven. Ruud mag zich voortaan markies van Waddinxveen tot Streefkerk noemen.


16 september 2017: Braecklied hoogtepunt op huwelijksfeest

huwelijksfeest
Het lied dat het Braeckkoor zong op Paul en Linda's 25-jarig huwelijksfeest was volgens beiden het hoogtepunt van de avond. "Jullie waren de leukste groep die ons ooit heeft toegezongen", aldus Linda. Paul kon niet anders dan haar gelijk geven. Op de wijs van 'In die grote stad Zaltbommel' hadden meerdere schrijvers coupletten geleverd, die ook voor familie en vrienden iets van herkenning opleverden.
Op de vraag wat het geheim van een goed huwelijk is, reageerde Paul direct met "een slecht geheugen en een groot incasseringsvermogen", terwijl Linda antwoordde: "Samen dingen doen". Zij doelde op hun grote passie: het huishouden. Linda: "Dat vinden we allebei heerlijk. Als Paul stofzuigt, doe ik lekker de badkamer. En als de kinderen weg zijn, gaan we samen even flink het bed opmaken."
Wij vermoeden dat het ook de komende 25 jaar nog lang onrustig blijft in Voorburg.


18 augustus 2017: Zeildag afgelast door gebrek aan deelnemers

zeildag
Ook dit jaar blijven de boten bij verhuurbedrijf Hoogenboom aan de steiger liggen. Het is voorzitter James niet gelukt om voldoende deelnemers op de been te krijgen. "Mijn zoon Jelle wilde zo graag een keer zeilen met Braeck, maar voor 19 augustus waren er 10 aanmeldingen en voor 3 september slechts 5. Op een potentieel van 29 vond ik dat toch te weinig. Volgend jaar probeer ik het gewoon opnieuw."
Het blijkt elk jaar weer lastig om een midzomeractiviteit te organiseren. In de laatste 10 jaar is dat maar 5 keer gelukt. James gaat nu onderzoeken wat de beste dag is. In de komende Braeck-Brabbels zal hij zijn bevindingen publiceren.
Naar alle verwachting ligt Braeck-Brabbels 106 in de week van 4 september in de bus.


3 juli 2017: Braeckzwemmers vissen twee keer achter het net

zwemmers
Traditioneel sluiten de Braeckzwemmers hun seizoen af met een drankje en een bitterbal bij bar-bistro Het Wedde. Maar dit jaar zat het niet mee. De bistro bleek op maandag 3 juli gesloten en ook bij hun alternatief, restaurant De Gouden Leeuw, visten zij achter het net: de frituur stond daar reeds uit. En dat terwijl John mee was gaan zwemmen vanwege de beloofde bitterballen. Met wat nootjes en voldoende drank kon er uiteindelijk toch nog worden nagepraat over het afgelopen seizoen. Badmeester Gydo had zijn vrije avond opgeofferd om aanwezig te zijn, iets wat door ons zeer op prijs werd gesteld.
In de zomervakantie wordt er gezwommen van 19.45 tot 21 uur. De laatste 2 weken is Gydo aanwezig. Hij heeft beloofd dan een keer voor koffie te zorgen!


18 juni 2017: Weekend Bruinisse kent 11 deelnemers

Bruinisse
Met een rondvaart door het havengebied van Maasvlakte 2 werd zondag 18 juni het weekend afgesloten. Een deel van de groep bezocht daarna nog informatiecentrum Futureland. Vrijdagavond was een nieuw Dagelijks Bestuur gekozen. Dat bestaat de komende 2 jaar uit James, Ruud en Rob. Voor het blokarten stond er zaterdag helaas te weinig wind, maar we konden wel kitebuggyen. Aansluitend wandelden we rond de haven van Zierikzee en dronken we een biertje.
Met 11 deelnemers was bijna heel Stichting Braeck dit weekend aanwezig, hoewel sommigen eerder vertrokken en anderen later kwamen. Hopelijk kunnen de komende activiteiten ook op zo'n grote opkomst rekenen. (bekijk hier de foto's)


7 juni 2017: Peter trakteert zwemclub op saté

Ome Nick
Woensdag 7 juni was de subgroep van zwemmers weer even compleet. Peter en Alice waren een paar weken in Nederland en hadden iedereen uitgenodigd in restaurant Het Eiland van Ome Nick. Voorafgaand aan de wekelijkse zwemavond trakteerden zij op een lekkere satéschotel. Ook oud-zwemmer Joeri had de reis naar Voorschoten ondernomen, al zou hij niet meezwemmen. Na een drankje op het winderige terras verhuisde de groep naar binnen, waar inmiddels de tafel was gedekt.
Peter genoot van het eten en was blij zijn oude zwemvrienden weer te zien. "Die Indiase curryschotels kunnen toch niet tippen aan Ome Nick's saté", aldus onze sportieveling, die niet kon wachten om het water in te gaan. "Na 6 maanden in ons eigen kleine zwembadje is het heerlijk om weer eens stevig banen te kunnen zwemmen in een 25 meterbad."
Om half negen vertrok het gezelschap naar Het Wedde, waar oude tijden herleefden.


20 mei 2017: Braeckkoor brengt ode aan jarige Saskia

Saskia 50
Saskia had voor haar 50e verjaardag stevig uitgepakt. Familie en vrienden, feestelijk uitgedost, werden ontvangen in een grote partytent, een Hilversumse cateraar had voor een uitgebreide barbecue gezorgd en een allround diskjockey draaide (ook op verzoek) nummers uit vervlogen jaren.
Natuurlijk bracht het Braeckkoor een muzikale ode aan de jarige. Op de wijs van het Jamboreelied uit 1937 werd gezongen over de Orion en de VH, Saskia's toetreding tot Stichting Braeck, haar voorzitterschap en de workshop met een zangeres die zij tijdens een weekend had geregeld.
Geroerd dankte Saskia "haar mannen" voor deze prachtige uitvoering. "Je kon duidelijk horen dat jullie hier lang aan hebben gewerkt. Erg mooi dat jullie dit voor me wilden doen."
Daarna kon iedereen zich op de dansvloer nog een paar uur lekker uitleven.


14 maart 2017: Peiling wijst uit: Braeck kiest voor zichzelf!

Braeck kiest
Maar liefst 42% van Braeck stemt morgen op 50Plus. "Ik heb grote principes, maar straks een klein pensioen" aldus een kiezer. Verder valt op dat de traditionele partijen het lastig hebben. GroenLinks ("mijn vrouw stemt altijd voor me"), D66 ("zo ben ik opgevoed") en VVD ("sinds ik voor mijn werk een das en pak moet dragen, ben ik wat naar rechts opgeschoven") hebben nog maar één aanhanger. Nieuwere partijen doen het goed bij ons. Forum voor Democratie ("ik heb linkse idealen, maar ook rechts realisme"), Partij voor de Dieren ("een goedmakertje voor alle gesneuvelde huisdieren") en GeenPeil ("ik vertrouw geen enkele politicus dus stem ik op mezelf") schommelen rond de 10%.
Of Stichting Braeck representatief is voor Nederland zal snel blijken, maar voorlopig wordt ome Henk onze nieuwe premier.


20 februari 2017: John ontvangt bokaal bierproeftest

bokaal
Tijdens een werkbezoek aan Vlaardingen reikte voorzitter Ruud maandag de Schipper van der Decke Bokaal uit aan John. Die nam zijn prijs glunderend in ontvangst, om daarna te constateren dat zijn naam keurig in de lijst van winnaars was gegraveerd.
Volgens John blijft de bokaal nog de hele week in zijn werkkamer staan. "Maar daarna neem ik hem echt mee naar huis, want Masja en de kinderen kunnen het nog steeds niet geloven", aldus de trotse winnaar.
De bierproeftest werd dit jaar voor de 16e keer gehouden. Het was de tweede maal dat John de bokaal won; zijn eerste keer was in 1987.


27 januari 2017: John wint op verrassende wijze bierproeftest

bierproeftest
John was dit jaar de verrassende winnaar van de bierproeftest. In de beslissende laatste ronde wist hij Peter uiteindelijk met 1 punt verschil te verslaan. John kreeg daarna de Schipper van der Decke Bokaal overhandigd door Paul, de winnaar van 2015. Hoewel die 2 avonden had geoefend, moest hij genoegen nemen met een 5e plaats. Voor John was het de kroon op zijn werk. "Precies 30 jaar geleden won ik deze bokaal voor de eerste keer. Geen haar op m'n hoofd die eraan dacht dat dit nog eens zou gebeuren", aldus de terechte winnaar.
De bierproeftest werd dit jaar voor de 16e keer gehouden. Zes bierdrinkende Braeckleden waren verschenen en de glazen werden professioneel geschonken door Joeri. (bekijk hier het verslag)


14 januari 2017: Duo Onbehaard zingt op nieuwjaarsborrel

onbehaard
Met een lied over het jaar 2016 werd de nieuwjaarsborrel bij James extra luister bijgezet. Duo Onbehaard (Paul en Ruud) zong op komische wijze over de mooiste momenten van het afgelopen jaar, waarbij alle Braeckleden de revue passeerden. Het was het hoogtepunt van deze geslaagde avond.
Even daarvoor had voorzitter Ruud zijn toespraak gehouden, waarin hij opriep de lastige problemen eerlijk te benoemen. Ook werden de oorkondes voor het Braeckmoment uitgereikt. In een gezellige sfeer werd er daarna nog lang nagepraat.
(bekijk hier de foto's)


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012