Stichting Braeck

Nieuws 2018


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2018: Braeckgeocachers vinden laatste cache van 2018

laatstecache
Op 31 december was het weer tijd voor de traditionele eindejaarscache. Hiervoor was een multi uitgezocht bij Leiden. De 5 Braeckgeocachers, aangevuld met James en 'Proppie', de zoon van Rob, maakten een wandeling door park Matilo, dat bovenop de restanten van een Romeins legerfort ligt. De zoektocht moest een uur duren, maar deze groep had er maar 25 minuten voor nodig. Hierna konden we naar de oliebollen, die Nicolette al had klaargezet.
In totaal vonden de 6 Braeckgeocachers dit jaar 3566 caches (ter vergelijking: in 2017 waren dat er 2573).


19 december 2018: MichaŽl viert 50e verjaardag in Het Wedde

MichaŽl50
Omdat zijn 50e verjaardag op een zwemavond viel, had MichaŽl iedereen uitgenodigd voor een drankje in zwembad Het Wedde. Voorzitter James kwam langs, evenals Edy, Peter en Alice. De jarige was niet helemaal lekker en ging daarom zelf niet het water in. Nadat iedereen was voorzien van een cola of een biertje werd MichaŽl toegezongen door badmeesters Emmy, Leanne en receptioniste Eveline.
Ver na sluitingstijd namen Edy en Ruud de jarige nog even mee voor een allerlaatste biertje in De Gouden Leeuw. Edy is nu nog de enige veertiger bij Stichting Braeck, maar over 3 weken zal ook hij Abraham zien.


18 november 2018: Supertof weekend in Dordrecht: "O ja joh?"

dordrecht
Ons weekend in Dordrecht begon vrijdagavond met een concert van The Bowery, een toffe spirituele reis met Rokus en Rowan. Elk gitaarnummer werd ingeleid met een zeer uitgebreide uitleg over de totstandkoming. Zaterdag reden we naar de Maashaven en deden we een audiotour op het SS Rotterdam. Na de gebruikelijke koffie met gebak volgden we een cursus plat Rotterdams. Roel Pot leerde ons dat je na een langdradig of onduidelijk verhaal gewoon moet reageren met: "O ja joh?"
Zondag brachten we een bezoek aan sterrenwacht Mercurius. Tot slot was er nog een drankje met wat bitterballen, waarna voorzitter James concludeerde dat we opnieuw konden terugkijken op een geslaagd weekend. (bekijk hier de foto's)


31 oktober 2018: Peter's auto gaat in vlammen op

vlammen
Vanmorgen is Peter's rode MG Cabriolet in vlammen opgegaan. Hij had hem net bij de garage gebracht omdat het 21-jaar oude wagentje al een tijdje benzine lekte. Peter: "We hadden hem net geparkeerd, toen hij ineens in de fik vloog. De laptop van Alice lag nog achterin, maar ik was cool genoeg om die nog uit de vlammen te vissen. Het ding doet het nog prima."
De mensen van de garage wisten het vuur snel te doven. Een beetje bedremmeld bekeek Peter daarna het resultaat. "Nu moet ik op zoek naar vervangend vervoer, want hij is total loss. Ach, anders kom ik gewoon met de trein naar ons weekend in Dordrecht."


6 september 2018: Rob vindt zijn 5000e geocache

Pino
Onder toeziend oog van zijn geocache-vrienden vond Rob donderdag zijn 5000e cache. Die avond waren zij naar de Zevenhuizerplas gereden, waar vogelkenner Rob ('Pino') zijn uitschuifbare stok hanteerde om een toepasselijke cache uit een boom te hengelen. Paul had gezorgd voor alcoholvrije champagne en 3 glazen om dit feestelijk te vieren. Met tranen in zijn ogen ("O, wat is dat spul zoet!") dankte Rob voor deze traktatie.
Ruud memoreerde dat het Rob was die de Braeckleden tijdens het voorjaarsweekend van 2003 kennis liet maken met geocachen, waarna deze hobby door meerdere leden enthousiast is omarmd.
Hierna wandelde het drietal ruim 10 kilometer door de wijk Zevenkamp in Rotterdam, waarbij zij in totaal 16 caches vonden.


11 augustus 2018: Geslaagde vaardag op Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoop
De vaardag op de Nieuwkoopse Plassen kan een succes worden genoemd. 7 Braeckleden, partners Alice en Nicolette, alsmede Ingrid en Rello stapten 's middags in twee gehuurde sloepen met elektromotor. Geruisloos voeren zij 5 uur door het plassengebied en genoten van de Nieuwkoopse natuur. Organisator Rob had iedereen gevraagd wat te eten en te drinken mee te nemen en daar was ruimschoots gehoor aan gegeven. Ook de zon werkte mee, waardoor het prima vertoeven was op het water. Onderweg werden er zelfs nog een paar geocaches gevonden.
Na afloop nam de groep nog een afscheidsdrankje op het terras van cafť de Klinker. Enthousiast werd er nagepraat over deze gezellige dag.
Ook Ingrid en Rello hadden het erg naar hun zin. Rello: "Die oude VH-sfeer heb ik 30 jaar gemist. Fijn om dat weer eens mee te maken." Ook Ingrid had genoten, hoewel ze de meegenomen hoeveelheid nootjes, chips, koeken, tomaatjes en gehaktballen een beetje magertjes vond. De uitnodiging voor de nieuwjaarsborrel vonden ze beiden een leuk initiatief, waar ze graag gebruik van maken. (bekijk hier de foto's)


20 juli 2018: Paul loopt moeiteloos Vierdaagse uit

vierdaagse
Probleemloos finishte Paul vanmiddag bij de Vierdaagse van Nijmegen. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat hij meedeed. Dit keer was het extra zwaar omdat hij tijdens de training ook nog het WK voetbal en de Tour de France moest volgen en het zomerkamp moest voorbereiden. Tijdens het lopen van de Vierdaagse werkte hij tegelijkertijd aan zijn nieuwe boek met belevenissen en maakte hij een dagelijks verslag voor zijn sponsors. Voor Paul is multitasking echter een tweede natuur. "Mijn verhaal voor de komende Braeck-Brabbels schreef ik toen we over de Waalbrug liepen en het hele najaarsweekend heb ik tijdens die saaie klim over de Zevenheuvelenweg even geregeld."
Paul's enige hulp bestond uit een biertje en een voetenbad elke avond. "Toch wil ik ook de morele steun van mijn sponsors noemen. Zij hebben 760 euro bijeengebracht waardoor het Longfonds dit jaar extra onderzoek kan doen naar de papegaaienziekte in Voorburg."
De volgende Vierdaagse is Paul beslist opnieuw van de partij. Die is van 16-19 juli 2019.


11 juli 2018: Braeckzwemmers sluiten hun 13e seizoen af

zwemmers
Met een bitterbal en een drankje sloten de Braeckzwemmers woensdag 11 juli hun 13e seizoen af. Ook oud-zwemmer Joeri was aanwezig, evenals 4 badmeesters: Emmy, Gydo, Jeroen en Leanne. Subgroepvoorzitter Rob zei dat we konden terugzien op een rustig jaar, zonder leeggelopen zwembaden of badmeesters met blessures.
Het werd een bijzonder gezellige avond, waarbij we prachtige verhalen te horen kregen die een ander licht wierpen op het 'saaie' beroep van badmeester. Met veel plezier zien we daarom ons nieuwe seizoen tegemoet.
In de vakantie wordt er gezwommen van 20-21 uur. Het nieuwe seizoen start op woensdag 29 augustus om 21 uur.


17 juni 2018: Actief voorjaarsweekend in de Achterhoek

Drempt
Ook ons voorjaarsweekend in Drempt mag als geslaagd worden beschouwd. In het Zweedse vakantiehuis in de Achterhoek genoten 9 Braeckleden van de zon, de rust en de natuur. Zaterdag kregen we een roeiclinic en werd er geroeid in een C4 in de Marshaven bij Zutphen. 's Avonds zorgde grillmaster James voor een heerlijke barbecue, waarbij ook voldoende sla en komkommer op tafel stond. De pubquiz met vragen over uiteenlopende onderwerpen, geleid door Paul en Ruud, werd gewonnen door het team van Maarten en Saskia.
Zondag heeft Rob ons in de Hackerspace van Hack#42 geleerd een printplaatje te solderen om een rad van fortuin te maken. Met een pannenkoek en een biertje sloten we daarna het weekend af.
(bekijk hier de foto's)


23 mei 2018: Paul loopt Vierdaagse voor Longfonds

longfonds
In juli loopt Paul voor de derde keer de Vierdaagse van Nijmegen. Vanwege zijn bijna-doodervaring door een mysterieuze papegaaienziekte heeft hij besloten minimaal 500 euro in te zamelen voor het Longfonds.
Zijn training verloopt geheel volgens schema. "Op Hemelvaartsdag liep ik naar Alphen aan den Rijn en de dag erna een rondje Wassenaarse Slag. Dat was twee keer 28 km en ik had geen centje last", aldus een opgewekte Paul. Sponsors betalen Ä 2,50 per kilometer of een bedrag naar keuze. Ook veel Braeckleden hebben inmiddels geld overgemaakt. "Op dit moment zijn 100 van mijn 160 kilometers gesponsord. Mocht ik uitvallen, dan stort ik de niet-gelopen kilometers uiteraard zelf terug."
Sceptici en bewonderaars kunnen Paul vrijdagmiddag 20 juli zien finishen op de Via Gladiola. Storten kan hier nog steeds via de Doneer-button.


20 april 2018: James wint na 29 jaar opnieuw Braeckbierproeftest

bier
De Braeckbierproeftest is gewonnen door James. Verrassende tweede werd Rob, die nog nooit zoveel bier in zijn leven had gedronken. De grote verliezer was Paul: ondanks twee avonden van voorbereiding haalde hij maar 2 punten. Dat kwam volgens hem omdat hij veel bieren had verwisseld.
James had niet verwacht dat hij ooit nog eens de Schipper v/d Decke bokaal in zijn bezit zou krijgen. "In 1989 won ik de 5e editie. Ik heb hier dus 29 jaar op moeten wachten", aldus een blije winnaar. Door zijn herkenning van de tripels van Grimbergen, Affligem en Leffe wist hij met 10 punten nipt te winnen van Rob (9 punten). Derde werd Ruud met 7 punten.
De bierproeftest werd dit jaar voor de 17e keer gehouden. Zeven Braeckleden waren verschenen en de glazen werden opnieuw professioneel geschonken door Joeri.


7 april 2018: 'Oh Johnnie' grote hit op verjaardagsfeest

johnnie
Zaterdag 7 april vierden John en Masja hun 50e verjaardag in een Grolsch-cafť in Delft. Reden voor het Braeckkoor om een toepasselijk lied ten gehore te brengen. De bekende smartlap van tante Leen met een aangepaste tekst bleek een grote hit.
John was diep ontroerd door onze uitvoering. "Jullie prachtige versie van 'Oh Johnnie' heeft me erg aangegrepen", aldus de jarige, die ook het cadeau, een overnachting op een bijzondere plek, kon waarderen. "Ik heb altijd al eens in een watertoren of een legerhelikopter willen slapen. Die droom gaat dus binnenkort uitkomen."


18 maart 2018: Slechts de helft van Braeck weet te ontsnappen

escaperoom
Zaterdag 18 maart ging een groep van 12 Braeckleden, partners en kinderen naar een escape room in Rotterdam. Het team van James, zoon Jelle en vriendje Joris, Rob met zonen Marc en Jeroen moest proberen een tikkende bom onschadelijk te maken in de machinekamer van een duikboot. Dat lukte binnen 49 minuten, zonder veel moeite.
Het team van Saskia, Remco, Thijs en Imke, MichaŽl en Ruud had het een stuk lastiger. Zij probeerden uit een kantoor te ontsnappen voordat het alarm af zou gaan. Dat is helaas niet gelukt. Ze hadden 4 van de 5 codes, maar kwamen een paar minuten te kort om het koffertje met de laatste code te openen.
De stemming tijdens het drankje na afloop was dus verdeeld, maar iedereen had een leuke middag gehad.10 maart 2018: Braeckmolloten weten het zeker: Jan is de mol

Jandemol
Na 10 weken speuren zijn de leden van de subgroep Braeckmolloten eruit: Jan is de mol. Volgens Ruud speelde Jan de fanatieke kandidaat, maar bracht hij weinig geld binnen. "In de eerste aflevering zei hij terloops "Waar zijn jullie in Kiev?" waardoor de kandidaten erachter kwamen dat ze allemaal in een ander land zaten. Dat was nodig om de puzzel binnen de tijd op te lossen. De mol had dus instructie om het spel te starten, als de groep er niet zelf achterkwam." Saskia is het met hem eens. "Eerst dacht ik nog aan Olcay, maar Ruud heeft me overtuigd. Op verdachte zaken van Ruben werd zo de nadruk gelegd, die is het dus niet. Maar Olcay gaf haar zwarte vrijstelling weg en ze reageerde niet verbaasd toen Jan over Kiev begon. Landelijk staat de poll nagenoeg gelijk, dus het is echt spannend."
Vanavond weten we of onze molloten gelijk hebben. De ontknoping begint om 20.30 uur.


3 maart 2018: MichaŽl schaatst 3 dagen op natuurijs

schaatsen
Hij had er niet meer op gerekend, maar in maart schaatste MichaŽl op natuurijs. "Toen die vorstperiode werd aangekondigd, begon mijn hart sneller te kloppen. Het liefst had ik een toertocht gereden, maar dat liet Koning Winter niet gebeuren." Op 1 maart ging hij kijken bij de Dobbeplas, waar hij Maarten tegenkwam die met een mooie dame aan de glŁhwein zat. Maar de schaatsen gingen pas onder bij Ockenburg. "Dat was een grote ijsbaan, maar wel met slechte kwaliteit ijs."
Op 2 maart schaatste hij bij Voorschoten. "Prachtig ijs, goed onderhouden. Na een paar rondjes vond ik m'n balans. Er was alleen een snijdende wind. Ik heb 14 kilometer gereden in iets meer dan 2 uur. Kan beter, maar ik heb enorm genoten."
Schipluiden bezocht hij 3 maart, een prachtige locatie in de weilanden. "De wind was een stuk minder en de temperatuur van +1 ook veel aangenamer. Maar het ijs was daardoor niet zo goed meer. Ik ben dan ook een paar keer bijna gevallen."
Helaas was 's avonds de baan bij Voorschoten al dicht. "Maar met een warme chocomel kon ik thuis terugkijken op 3 geslaagde schaatsdagen."


13 januari 2018: Opnieuw muzikaal intermezzo op nieuwjaarsborrel

nieuwjaar
Bijna alle leden (10 van de 11) en alle 5 partners waren naar Nootdorp gekomen om een toost uit te brengen op 2018. Duo Peet & Piet zorgde opnieuw voor een muzikaal intermezzo met hun lied over het afgelopen jaar.
Gastheer Maarten had behoorlijk uitgepakt met een overweldigende bierkeuze en een uitgebreide sortering hapjes. Niet alleen het jaar 2017 was voorbij gevlogen, dat gold ook voor deze gezellige avond.
(bekijk hier de foto's)


1 januari 2018: Afscheid van Maarten S

zwemmers
Opnieuw hebben wij afscheid genomen van een Braecklid. Omdat Maarten S drie achtereenvolgende jaren geen contributie heeft betaald, maakt hij sinds 1 januari geen deel meer uit van het stichtingsbestuur. Stichting Braeck bestaat hierdoor voortaan uit 11 personen.
In de praktijk verandert er niets. Wel is op deze website de agenda aangepast en zal de secretaris binnenkort een bijgewerkte ledenlijst rondsturen. De resterende leden zien elkaar op 13 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bij Maarten M in Nootdorp.


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012