Stichting Braeck

Nieuws 2019


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2019: Braeckgeocachers sluiten hun jaar af

geo Op 31 december was het weer tijd voor de traditionele eindejaarscache. Dit keer was een multi uitgezocht in Oegstgeest. Vier geocachers, aangevuld met James, maakten eerst een foto bij de pomp in Voorschoten, want dit was een nieuwe virtuele cache. Daarna wandelden ze in Oegstgeest door bossen, parken en landgoederen. Onderweg moesten 10 vragen worden beantwoord, die niet moeilijk bleken. De cache zat verstopt in een vogelhuisje en na het loggen stond er ter afsluiting bij Rob nog een oliebol en een biertje klaar.
Het jaar 2019 was zeer succesvol: in totaal vonden de 6 Braeckgeocachers dit jaar 5061 caches (ter vergelijking: 3566 in 2018 en 2573 in 2017). Dat belooft wat voor volgend jaar!


21 december 2019: Midwinter barbecue in Park Oosterbeek

barbecue Op de avond van het begin van de winter werd er bij de Vliegende Hollandergroep een barbecue georganiseerd, waarvoor ook de leden van Stichting Braeck waren uitgenodigd. Stichtingsvoorzitter Edy maakte bekend waar de diverse onderdelen hun zomerkamp gingen houden en meldde tevens dat het goed ging met de crowdfunding-actie voor de nieuwe vloer en cv-ketel. Het streefbedrag van 6.000 euro was bijna binnen en Fonds 1818 had afgelopen week een bijdrage van 15.000 euro toegezegd. Daarmee kan in het nieuwe jaar een start worden gemaakt met Fase 1.
Hoewel de leden van de Wilde Vaart hun best deden de voorraad hamburgers en stokjes saté op peil te houden, bleven de liefhebbers zich melden. Het was duidelijk dat de midwinter barbecue in de smaak viel. Was hier een nieuwe traditie geboren?


17 november 2019: Stichting Braeck toont behoorlijk wat lef

lef Voor het doorstaan van het najaarsweekend was behoorlijk wat lef nodig. Vrijdagavond liepen we mee met een spookwandeling door het centrum van Utrecht, waarvan de goede afloop nog maar viel te bezien. Zaterdag was er moed vereist voor een optreden van de Jostiband, waarbij de orkestleidster geïnspireerd was door The Bowery. De inleidende verhaaltjes bij elk nummer duurden namelijk langer dan de muziek. Ook moest Paul twee keer doorstaan dat luidkeels het Feyenoord-lied 'Geen woorden, maar daden' werd gezongen.
Zondag heeft iedereen zich laten wegen bij de heksenwaag van Oudewater. Alleen voorzitter James durfde niet en vertrok 's ochtends naar Engeland. Ondanks de heftige resultaten werd er toch volop gebruik gemaakt van de door Rello aangeboden drank en bitterballen. We konden terugkijken op een intens maar geslaagd weekend, hoewel dat laatste nog viel te bezien... (bekijk hier de foto's)


30 oktober 2019: Nieuwe woning voor John en Masja

woning Trots toont Masja de nieuwe sleutel van hun schitterend gelegen vrijstaande villa met inpandige garage en eigen parkeerplaats voor twee auto's, gelegen aan de buitenrand van de moderne en groene wijk Emerald. Zij hebben hier een heerlijk vrij uitzicht met een zonnige voor-, zij- en achtertuin aan een wetering met rietkraag. John viel als een blok voor de prachtige woonkamer met hardstenen plavuizen vloer en fantastische lichtinval door de vele raampartijen en schuifpui naar de tuin, terwijl Masja vooral onder de indruk was van de moderne open keuken met hoekopstelling en granieten werkblad, voorzien van gaskookplaat, koel-/vriescombinatie en vaatwasser.
Onze pc-dokter had 2 dagen nodig om overal kabels te leggen, zodat er nu in het hele huis wifi is. "Dankzij accesspoints op iedere etage kunnen de kinderen YouTubevideo's bekijken, terwijl ze lopen van de tweede verdieping naar de fraai aangelegde tuin met diverse terrassen", aldus een tevreden Rob.
Hoewel de verhuizing pas gepland staat voor het weekend van 23 november, zal John niet aanwezig zijn op het najaarsweekend. "Maar ik organiseer het voorjaarsweekend, en ik beloof jullie: dat zullen jullie niet snel vergeten!"


15 september 2019: Cultuurdag in Delft zeer geslaagd

Delft Omdat onze midzomeractiviteit samenviel met de Open Monumentendag had Peter gekozen voor een culturele middag. Die begon bij het Kruithuis in Delft uit 1660, nu Scoutcentrum Delft. Velen van ons hadden hier nog warme herinneringen, hetzij als zeeverkenner dan wel als leiding. De rondleiding werd gevolgd door een rondje koffie met koek, waarna we per boot naar het centrum werden gevaren.
Na een bezoek aan het stadhuis uit 1618 ging de groep naar het terras van brasserie De Liefhebber. Ook hier werden de culturele en voedzame mogelijkheden onderzocht. Vanwege de laatste afvaart richting het Kruithuis werd het bezoek aan de voormalige Calvé-fabriek geschrapt. Er bleek echter nog geen boot in zicht, dus ging het gezelschap te voet terug naar de geparkeerde auto's.
Een half uur later appten Peter en Alice dat er een gayparty was op de boot tegenover hun stamcafé De Pakschuit. Michaël en Ruud sprongen op de fiets om daar nog even een biertje te drinken. Het was een prima afsluiting van een geslaagde dag. (bekijk hier de foto's) (update: 23 september)


14 augustus 2019: Rob's telefoon verzwolgen in het Markermeer

Rello
De terugreis van Rob en Nicolette met hun bootje 'Pino' is dramatisch verlopen. Vanuit de Zuidersluis van Almere voeren ze het Markermeer op. Daar bleek aanzienlijk meer wind te staan dan in de polder. Er was een forse golfslag, waar ze schuin tegenin gingen naar de vuurtoren van Marken. Tijdens het uitwijken voor een vrachtschip kwamen de golven van opzij. De 'Pino' ging rollen (een scheepsterm voor schommelen), waarbij Rob's telefoon ineens in het water vloog. Rob en Nicolette zagen het allebei gebeuren en bleven verbijsterd achter. Pas bij de vuurtoren van Marken kwamen ze in de luwte en werd het wat meer comfortabel. In de jachthaven van Monnickendam, met wifi en fraaie douches, heeft Nicolette iedereen van het drama op de hoogte gebracht, waaronder voorzitter James.
Op de tracklog is te zien dat de telefoon in het groene gebied in de Kuil van Marken ligt, op een diepte van 3,5 meter. Zodra Rob weer telefonisch bereibaar is, laat hij ons dat weten.


11 juli 2019: Rello welkom geheten als 12e bestuurslid

Rello
Sinds vandaag is Rello het 12e bestuurslid van Stichting Braeck. Na zijn voordracht op de vergadering van 28 juni heeft Rello de uitnodiging van onze voorzitter aanvaard door het overmaken van de jaarcontributie.
Rello is al jaren een succesvol directeur van zijn eigen bedrijf. Het aantal directeuren binnen de stichting komt hiermee op 3. Voorzitter James: "Er liggen stevige uitdagingen en ik ben erg blij dat Rello zich gaat inzetten voor onze stichting. Zijn ervaring is daarbij van grote waarde. Dat, én zijn aanstekelijke enthousiasme geven alle vertrouwen in een prettige samenwerking." Rello: "Ik vind het een eer om samen met de stichting te werken aan een florissante toekomst en verheug me op de nieuwe ervaringen."
Stichting Braeck is een middelgrote stichting, die onlangs haar 30-jarig bestaan vierde. Uitbreiding van het bestuur komt niet vaak voor; de vorige keer was 22 jaar geleden. (persbericht)


30 juni 2019: Lustrumweekend in Frankrijk en België

lustrumweekend
Vanwege het 30-jarig bestaan startte het weekend al op vrijdagmiddag in Lille (Frankrijk) met een rondrit in lelijke eendjes. Zaterdag werden twee begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog bezocht en het Flanders Fields Museum in Ieper (België). Hier waren wij ook aanwezig bij het blazen van 'the Last Post', een dagelijkse ceremonie sinds 1928. Niet alleen de doden werden door ons geëerd, ook de jarigen: Joeri ontving een cadeaubon voor de inrichting van zijn nieuwe woning. "Gelukkig heb ik nog minstens een half jaar om iets passends uit te zoeken", aldus Joeri in zijn dankwoord.
Het weekend werd zondagmiddag afgesloten op een bierfestival in het centrum van Antwerpen. Bij de jubileumactiviteiten waren 10 van de 11 Braeckleden aanwezig, maar niet allemaal op hetzelfde moment. Het is helaas onbekend of we kunnen terugzien op een geslaagd weekend, want door de afwezigheid van John vond er dit keer geen traditionele sluiting plaats. (bekijk hier de foto's)


15 mei 2019: Peter trakteert op satéschotel bij ome Nick

satéschotel
Het zou woensdag 15 mei in Voorschoten zonniger zijn dan in Gieten, dus had Peter alle Braeckleden uitgenodigd voor een pannenkoek of satéschotel bij Het eiland van ome Nick. Het werd echter geen dure avond voor hem, want alleen James, Rob en Ruud meldden zich om 18.30 uur op het terras. Na een paar biertjes en een cola werden de bestellingen doorgegeven. Helaas waren er nog maar 2 porties saté, dus koos James voor de asperges en nam Peter een pannenkoek. Het eten smaakte prima, maar er was nog wat ruimte voor een nagerecht. Daarna schoof Michaël aan voor een tonic.
Om kwart voor negen werd Peter uitvoerig bedankt voor zijn tractatie, ging James terug naar huis en vertrokken de zwemmers naar Het Wedde om de calorieën weer kwijt te raken.


21 april 2019: Braeckkoor zingt ABBA-lied voor James

ABBA-lied
Omdat James onlangs 50 jaar, 50 maanden en 50 weken oud was geworden (ruim 55 jaar) gaf hij Eerste Paasdag een feestje in café Tabasco. Alle feestgangers waren benieuwd welk lied het Braeckkoor, versterkt met Nicolette, ten gehore zou brengen. Na een zeer lange inleiding onthulde Rob dat er gekozen was voor een nummer van James' favoriete band ABBA. Op de wijs van 'The winner takes it all' werd hierna 'James is 50 jaar' ingezet, waarbij ook James' liefde voor het nijlpaard en zijn angst voor een plotseling tekort aan wc-papier werd bezongen.
De jarige was erg geroerd door onze huldeblijk. "Ik heb wel eens een betere en zuiverder versie gehoord, maar deze tekst was natuurlijk grandioos", zo vertelde hij achteraf. Ook de aanwezigen hadden weer genoten, waarbij James' wc-papierobsessie voor velen een openbaring was.
En het bleef nog lang onrustig in Bezuidenhout.


14 april 2019: Lustrumborrel in café Haagsche Hout

lustrum
Stichting Braeck bestond 14 april precies 30 jaar en dat moest gevierd worden. Oprichtingscafé Het Glas was nog steeds gesloten en Verborgen Gebreken was nu een restaurant. Maar café Haagsche Hout bleek een prima alternatief en vanaf 8 uur druppelden de leden binnen. Voorzitter en mede-oprichter James heette iedereen welkom op deze 6e lustrumborrel. "Destijds verwachtte ik dat onze Stichting een paar jaar zou bestaan, niet dat we na 30 jaar nog samen zouden komen."
De attente bardame zorgde ervoor dat de glazen de hele avond gevuld bleven, zodat we hier over 5 jaar beslist zullen terugkeren.


22 maart 2019: Grote overwinning voor Paul bij Bierproeftest 2019

overwinning
"De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond." Met deze onbegrijpelijk zin begon de 20 minuten durende overwinningsspeech van Paul. Even daarvoor had hij de Schipper v/d Decke Bokaal ontvangen uit handen van de vorige winnaar, James. De opkomst was met 6 deelnemers lager dan voorgaande jaren. John werd tweede, Ruud eindigde ook nu weer als derde. Rob, vorig jaar nog tweede, maar dit keer laatste, had volgens hem slechts een beperkt verlies geleden. "Maar de bieren waren nog smeriger dan vorige keer!"
Paul won de Bokaal voor de 5e maal en nu dus even vaak als Ruud. Beiden zagen dat hun training van de afgeopen weken zijn vruchten had afgeworpen. "Nu moet die uil alleen nog even naar Leidschendam vliegen", aldus Ruud.


10 maart 2019: John zwaar gedupeerd door afgelaste CPC Loop

training
De teleurstelling was groot, toen John zondagochtend hoorde dat de CPC Loop door de harde wind niet doorging. Hij voelt zich zwaar gedupeerd. "Niet alleen omdat ik het inschrijfgeld niet terugkrijg, maar vooral omdat ik wist dat ik die dag een persoonlijk record zou gaan lopen. Het regende zachtjes en het waaide nauwelijks. Eigenlijk het ideale hardloopweer. Ik moest toch mijn energie kwijt en ben toen richting de Ikea gerend. Daar heb ik van die Zweedse gehaktballetjes gegeten. Thuis heb ik toen maar een biertje gedronken. Ja, Grolsch natuurlijk!"
John blijft echter niet bij de pakken neerzitten. "Op 30 mei is de Golden Tenloop in Delft. Daar hoop ik weer een scherpe tijd neer te zetten."


28 februari 2019: Paul serieus in training voor komende Bierproeftest

training
Voor de komende Braeck Bierproeftest is Paul al een paar weken serieus in training. Vorig jaar eindigde hij op de allerlaatste plaats en daarom zet hij nu alles op alles om dit keer hoger te eindigen. Onder begeleiding van een personal coach (Ruud) traint hij al een paar weken behoorlijk intensief. Elke avond drinkt hij een paar bieren die ook op de testavond voorgezet zullen worden.
"Die smerige Duvel haal ik er direct uit", aldus Paul, "maar met de Grolsch Kornuit heb ik nog moeite. Dat is zo'n nietszeggend biertje, dat wordt alleen maar door die Grolsch-gekkies herkend!"
Paul verwacht beslist hoger te eindigen dan Rob, want die vernedering wil hij niet nog eens meemaken. Over drie weken zullen we weten of deze voorbereidingen succes hebben gehad.


12 januari 2019: Nieuwjaarsborrel met muzikaal tintje

nieuwjaarsborrel
Op de nieuwjaarsborrel waren dit keer 11 personen aanwezig: 8 Braeckleden, 2 partners en speciale gast Rello. Die had een magnumfles champagne meegebracht om met ons te proosten op het nieuwe jaar. Voorzitter James memoreerde dat gisteren de subgroep Vijftigers was opgehouden te bestaan, omdat nu iedereen toegetreden was. Paul en Ruud zongen als duo Hesje & Hesje (na een zeer lange inleiding) het lied '11 Oude Zeescouts', waarna de Braeck-Brabbels werden uitgedeeld. Gasthoofdredacteur Michaël had voor een muzikaal themanummer gekozen en Peter vroeg hem en James om het aantal verstopte Stones-nummers te noemen in het verhaal van Alice. James gaf het juiste antwoord (28), want Michaël bleek verrassend genoeg weinig titels te kennen.
Gastheer Maarten gaf iedereen nog wat flessen bier mee, waarna er een eind kwam aan een gezellige avond. (bekijk hier de foto's)


11 januari 2019: Ook Edy ziet Abraham

abraham
Edy is het laatste Braecklid dat vijftig jaar is geworden. Dat feestelijke moment vierde hij die avond met zo'n 80 vrienden in bar-bistro La Vina. Ook een paar Braeckleden waren uitgenodigd. Helaas wilde Edy niet dat er sketches of liedjes werden uitgevoerd, dus onze aangepaste ruige versie van 'Proud Edy' ging helaas niet door.
De jarige was verheugd dat zoveel mensen waren gekomen. "Waarschijnlijk kan ik me morgen weinig meer herinneren, maar dit is echt de mooiste dag van mijn 50-jarige leven", aldus het vrolijke feestvarkentje.
Sinds vandaag zijn alle 11 Braeckleden lid van de subgroep Braeckvijftigers.
Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012