Stichting Braeck

Nieuws 2020


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2020: Skyfall is nieuwe nummer 1 van de Braeck Top 50

top50 Adele is de verrassende winnaar van de Top 50 van 2020. Haar nummer Skyfall stond vorig jaar op 26, maar krijgt nu punten van 5 van de 12 leden. Winnaar van vorig jaar (Ramses Shaffy, Laat me) moet genoegen nemen met een 4e plaats, maar is de enige artiest met 6 stemmen.
Dit jaar staan er 24 nieuwe nummers in de Top 50. De hoogste nieuwe: Waterboys op 3. De top 10 van vorig jaar staat ook dit jaar weer in de Top 50, maar de oude nummer 11 (Rammstein) is nu verdwenen.
Topleveranciers zijn Pink Floyd met 3 nummers (op 6, 14 en 48) en Supertramp (op 10, 11 en 27). Er staan slechts 6 Nederlandstalige nummers in de Top 50. En er zijn 3 nummers uit een James Bondfilm: Skyfall (1), No time to die (24) en Londen calling (uit de film Die Another Day) op nummer 46. (bekijk hier de Top 50) (beluister hier de Top 50 op Spotify)


20 december 2020: Opnieuw een online bijeenkomst

online Vanwege de enthousiaste reacties op de online bijeenkomst in oktober was er in december een vervolg. Dit keer kwam het grootste nieuws van Paul: bij hem was vorige week ingebroken. Eerst dacht hij nog dat zijn zoon al die rommel had veroorzaakt. Maar toen ontdekte hij dat zijn iPad weg was, 2 camera's en de laptop van zijn werk. De verzekering keerde snel uit en de pc-dokter moest adviseren bij een nieuwe laptop.
Rob vertelde dat hij het druk heeft door de nieuwe vloer die in het clubhuis wordt gelegd. De verrotte balken en vloerdelen zijn inmiddels verwijderd, volgende week pakt Rentokil de schimmel aan, waarna het schuimbeton kan worden gestort.
De geplande nieuwjaarsborrel bij John zal noodgedwongen online worden gehouden. Men wilde weten of Saskia's nieuwe vriend ook weer in Braeck-Brabbels gaat schrijven. Ruud onthulde dat Menno dit al een paar keer heeft gevraagd. "Maar de redactie twijfelt heel erg, want onze journalistieke lat ligt behoorlijk hoog. Het is natuurlijk geen flutblaadje!"


5 november 2020: Verhuizing probleemloos verlopen

verhuizing De verhuizing van de Braecksite naar de nieuwe hostingprovider is succesvol verlopen. Alle pagina's en mailadressen zijn inmiddels overgezet.
Reden voor de verhuizing waren de jaarlijkse stijgende kosten. Bij de ingebruikname in december 2002 kostte onze website nog 43 euro per jaar, maar inmiddels is dat opgelopen tot ruim 100 euro. Penningmeester Rob hierover: "Gelukkig hebben wij al heel lang een sponsor die deze kosten voor zijn rekening neemt, maar die zag dat overstappen naar een goedkopere provider aanzienlijk zou schelen."
Toen die beslissing eenmaal was genomen, brak er een drukke tijd aan. De stuurgroep onder leiding van de pc-dokter leverde een draaiboek en diverse noodscenario's. "Maandag kregen we te horen dat donderdag de verhuisdatum zou zijn", aldus webmaster Ruud. "Tot die tijd mocht ik niets meer aan de site wijzigen, dus ik hoopte maar dat we deze week geen braecking news zouden krijgen. Het was spannend, maar vandaag bleek dat de hele verhuizing succesvol was verlopen. En belangrijk: de nieuwsvoorziening is geen enkel moment in gevaar geweest!"


28 oktober 2020: Mowgli op bezoek bij Rello

mowgli Vanmiddag heeft Mowgli zijn eerste reis gemaakt: John heeft het ventje afgeleverd bij Rello, waar hij liefdevol is ontvangen.
Mowgli wordt het estafettestokje van Braeck: een alternatieve manier om contact te houden in coronatijd. John: "Ik zocht een alternatief voor activiteiten die niet doorgaan en Zoomborrels waar sommige Braeckleden bij in slaap vallen. Rello maakt straks een afspraak met een ander Braecklid en geeft Mowgli weer door. Doe dan samen een activiteit. Ga bijvoorbeeld coronaproef wandelen. En bezoek bij voorkeur een Braecklid dat je niet zo vaak spreekt."
Vanwege de regen konden John en Rello niet samen hardlopen, dus hebben ze alleen maar even bijgepraat. Bij wie Rello straks op bezoek gaat om Mowgli weer door te geven, is nog niet bekend. Peter meldde dat hij donderdag en vrijdag de hele dag thuis is en hoopt dat Mowgli dus snel naar Gieten komt.


19 augustus 2020: Edy heeft nieuwe zwembroek

zwembroek Om het hoge tempo van de subgroep Braeckzwemmers bij te kunnen houden heeft Edy onlangs geÔnvesteerd in een nieuwe zwembroek. Het gaat om een Trunk Clifton van het Deense merk Alexander CoBB. "Het kostte een paar duiten, maar dan heb je ook wat", aldus Edy, die trots poseert voor onze fotograaf. De stof betreft een unieke combinatie van 80% polyamide en 20% elastine, en is perfect voor activiteiten in zout of gechloreerd water. Edy merkte direct het verschil: "Al na een paar slagen voelde ik hoe mijn lichaam zich door het water 'sneed'. Heel anders dan in die goedkope zwemshort met lange pijpen van de Zeeman. Die gebruikt mijn werkster nu als poetslap."
Edy verwacht binnenkort gevraagd te worden om ook in de 'zeer snelle baan' te komen zwemmen. "Dan word ik niet meer belemmerd door die trage zestigers en kan ik eindelijk tijden neerzetten waarbij die van de vroegere 'powerzwemmer' zullen verbleken!"


23 juli 2020: Paul loopt Alternatieve Vierdaagse

vierdaagse Voor Paul had 2020 zijn kroonjaar moeten worden, maar het werd een corona-jaar. Hij had zich erg verheugd om voor de 5e keer naar Nijmegen af te reizen, dus de afgelasting van de Vierdaagse was een zware klap. Toch bleef hij niet bij de pakken neerzitten. Tijdens de Alternatieve Vierdaagse loopt hij elke dag 40 km rond zijn huis in Voorburg. Dinsdag is hij begonnen. Om in sfeer te blijven slaapt hij alle dagen in de logeerkamer op een oude matras. "Om 4.15 gaat de wekker, dan is het voeten insmeren, ontbijten en naar de wc om leeg aan de start te verschijnen", zo vertelt hij opgewekt. Om precies 6 uur luidde Remco dinsdag het startschot. Daar waren ze in zijn straat niet echt blij mee. De eerste dag had hij een route uitgezet via Delft naar Rotterdam. Voor woensdag stond een wandeling naar Wassenaar op het programma. Vrijdag is de slotdag. Paul verwacht 's middags terug te zijn en hoopt dat zijn straat dan is omgetoverd in een alternatieve Via Gladiola, met een haag van buurtgenoten en sympathisanten. Ook de Braeckleden zijn van harte welkom. "Nee, (een stukje) meelopen is niet verplicht!"


13 juni 2020: Voorjaarsbijeenkomst tijdens het nieuwe normaal

normaal Hoewel het weekend door de coronamaatregelen niet doorging, waren er toch wat alternatieven bedacht. Voor de jaarlijkse vergadering was er vrijdagavond 12 juni een Zoom-verbinding opgezet, waarbij 9 leden hebben ingelogd. Besloten werd onder meer dat de Zoom-bijeenkomst van zaterdagavond werd vervangen door een bijeenkomst in de ruime tuin van James. Vanaf half 5 kon er worden geborreld en rond half 7 kwam er Indiaas eten op tafel. Tot slot was er nog appeltaart met slagroom, anoniem gedoneerd zodat dit buiten de begroting gehouden kon worden.
Dankzij Zoom kon Maarten er ook bij zijn, hoewel hij de dooreenlopende gesprekken soms moeilijk kon volgen. Om kwart voor 10 belde MichaŽl nog aan en hij toonde trots zijn mondkapje dat hij zelf had gemaakt van een oude sok. Tegen half 12 kwam er een einde aan de bijeenkomst, die zonder meer 'geslaagd' mag worden genoemd. (bekijk hier de foto's)


15 mei 2020: Voorjaarsweekend afgelast

afgelast Door de coronamaatregelen kan ons geplande weekend in juni helaas niet doorgaan. De organisatie gaat nu regelen dat het gehuurde verblijf in het weekend van 16 tot 18 oktober gebruikt mag worden. John: "We hadden een unieke overnachtingsplek geboekt en het zou echt zonde zijn als we die niet gebruiken. Hopelijk staat het in oktober nog overeind."
Op 12 juni, de vrijdagavond van het oorspronkelijke weekend, vindt onze jaarlijkse vergadering plaats, dit keer via Zoom. Voorzitter James verwacht een hoge opkomst. "We bespreken dan ook een online activiteit op zaterdagavond. En misschien heeft iemand een idee voor een midzomeractiviteit waarop we elkaar weer eens in levende lijve kunnen zien en spreken, ook al is dat op 1,5 meter afstand."
De uitnodiging voor deze vergadering wordt binnenkort verzonden.


15 april 2020: Braeck pubquiz groot succes

pubquiz De door Rob georganiseerde pubquiz via Zoom was een groot succes. Alleen Joeri had zich afgemeld, Edy had een vergadering en MichaŽl moest ineens een strandwandeling maken, maar de overige 8 Braeckleden zaten om 20 uur klaar met hun antwoord-kaartjes A, B, C en D in de vorm van bierviltjes, wc-rollen of drankflessen.
Er waren 59 vragen over dusdanige onderwerpen, dat er voor iedereen wel een toepasselijke vraag tussen zat. Saskia en Paul eindigden met 42 punten, John had er 39 ("Die guillotine-vraag heeft me genekt!"), James en Peter hadden er 37, Ruud 36, Maarten 34 en Rello 29. Na afloop werd er nog even bijgepraat en kon iedereen vertellen hoe het thuisblijven beviel.
Om 22 uur kwam er een einde aan deze gezellige bijeenkomst, die duidelijk in een behoefte had voorzien. (gewijzigd 16 april, 12:00 uur)


27 maart 2020: Vergadering Dagelijks Bestuur aangepast

bestuur Door de coronacrisis en het advies binnen te blijven zijn het ook voor het Dagelijks Bestuur van onze stichting moeilijke tijden. De geplande vergadering van 27 maart moest daarom via Skype plaatsvinden.
Die verliep heel anders dan in de overal rondgestuurde grappige filmpjes met bloopers. Nadat iedereen zich keurig had aangemeld, werden de financiŽn over het afgelopen jaar en de begroting voor het komende jaar doorgenomen. Bijkomend voordeel was dat de cijfers via een gedeeld Excelsheet direct konden worden aangepast.
Ook het naderende voorjaarsweekend (12-14 juni) kwam ter sprake. Vooralsnog gaat dit gewoon door, tenzij maatregelen van de overheid dit onmogelijk maken of als we het zelf niet verstandig vinden om te gaan.
Tot slot sprak onze voorzitter zijn dank uit aan alle Braeckleden voor de manier waarop de maatregelen worden opgevolgd en voor alle hartverwarmende voorbeelden van onderlinge hulp en solidariteit, die hij dagelijks in de groepsapp voorbij ziet komen. "Samen komen we deze moeilijke periode te boven."


30 januari 2020: Waardig afscheid van Ruud's moeder

afscheid Op 30 januari nam Stichting Braeck afscheid van Nini, moeder van Ruud. In een mooie intieme afscheidsdienst hoorden Saskia, Paul, MichaŽl, Joeri, John, Rob, Rello en Edy hoe Ruud en zijn broers liefdevol terugkeken op haar mooie leven. Menig Braecklid brak tijdens Ruud's speech, toen hij vertelde hoe hij de laatste was die zijn moeder heeft gesproken.
Na de klanken van Tante Lien en Mieke Telkamp verzamelden de Braeckleden zich samen met de familie en andere belangstellenden rondom het graf en zagen zij de kist erg diep de grond in zakken.
Onder genot van koffie en Indische hapjes werd er nog lang nagepraat, totdat de uitvaartleidster ons vriendelijk verzocht de sessie op te heffen.
Het was een mooi en waardig afscheid.


11 januari 2020: Nieuwjaarsborrel met trio Money, Money, Money

borrel Bijna alle leden (10 van de 12) hadden zich 11 januari verzameld in James' nieuwe woning om een toost uit te brengen. Rob overhandigde namens de Stichting een nieuwe koekenpan aan Saskia, zodat wij de volgende keer makkelijker eieren kunnen bakken. Aansluitend wenste voorzitter James iedereen een voorspoedig 2020 en volgde er een muzikaal optreden van Paul en Ruud, dit keer als trio Money, Money, Money. Voor de 4e keer brachten zij een lied over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Er was weer een grote diversiteit aan bieren aanwezig en Rello had een kerstpakket meegebracht, dat onder de aanwezigen werd verdeeld. In een ontspannen sfeer werden de laatste wetenswaardigheden uitgewisseld. Pas om 2 uur kwam er een einde aan deze nu al legendarische bijeenkomst. (bekijk hier de foto's)


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012