Stichting Braeck

Nieuws 2021


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012


31 december 2021: Ramses Shaffy terug op nr. 1 van Braeck Top 50

top50 'Laat me' van Ramses Shaffy stond bovenaan in de lijst van 2019, zakte vorig jaar naar de 4e plaats, maar eindigt dit jaar opnieuw op de 1e positie. De helft van alle Braeckleden gaf punten aan dit nummer. Adele, vorig jaar nog op 1 met 'Skyfall', moet nu genoegen nemen met een 9e plek.
Dit jaar staan er 28 nieuwe nummers in de Top 50, dat is meer dan de helft. De hoogste nieuwe: 'Radar love' op 5. Van de top 10 van vorig jaar zijn Orchestral Manoeuvres in the Dark, Doe Maar, Di-rect en Supertramp (met 'Child of vision') dit jaar volledig uit de Top 50 verdwenen.
Topleveranciers zijn Abba (op nr. 2 en 17), Pink Floyd (op 3 en 23), De Dijk (op 19 en 31) en Bruce Springsteen (op 33 en 34). Er staan dit jaar 9 Nederlandstalige nummers in de Top 50; dat zijn er 3 meer dan vorig jaar.
(bekijk hier de Top 50) (beluister hier de Top 50 op Spotify)


21 november 2021: Braeckleden steken handen uit de mouwen

mouwen Tijdens het weekend in de Manoir van Saskia in de buurt van het Belgische Spa hebben de aanwezige Braeckleden de handen flink uit de mouwen gestoken. Gordijnen, dekbedden en kleden werden verhuisd, oude stoelen en bedden zijn naar de afvalcontainer gesjouwd en het lichtknopje van de permanent brandende buitenverlichting werd eindelijk gevonden. Zaterdagmiddag bracht de groep een bezoek aan bierbrouwerij Bellevaux en zondag was er een rondleiding door de in 1980 gesloten steenkoolmijn van Blegny.
Op de bestuursvergadering werd Saskia onverwachts tot onze nieuwe voorzitter gekozen. Het voorjaars-weekend is verplaatst naar 20-22 mei 2022 en zal door John en Rob worden georganiseerd.
Bij de sluiting sprak Saskia haar dank uit voor het werk dat was verzet en de steun die ze had ondervonden: "Ik heb nu pas gemerkt hoe zeer ik deze weekenden heb gemist." En dat was iedereen met haar eens. (bekijk hier de foto's)


22 oktober 2021: Mowgli (bijna) op eindbestemming

eindbestemming Na 2 maanden in Den Haag mocht Mowgli eindelijk weer een stukje op reis. Afgelopen week verscheen hij ineens in de aula van de TU Delft. MichaŽl had het ventje meegenomen om kennis te maken met zijn nieuwe werkplek, waar hij een baan als audiovisueel medewerker heeft gevonden. Mowgli was erg onder de indruk toen hij even mocht staan op de Road Hog 3 Full Boar lichtcomputer en daarna op de Yamaha M7CL32 geluidstafel.
Vrijdag 22 oktober nam MichaŽl hem mee naar Voorburg, waar hij kon kennismaken met Paul. Die had speciaal voor deze gelegenheid zijn Hathi-mok gezocht, maar kon dat ding nergens meer vinden. Was die soms de Akela-stoel en de Mang-mok achterna? Paul is ervan overtuigd dat hij Mowgli mag houden omdat hij het laatste Braecklid is waar hij logeert. "Nu beide kinderen de deur uit zijn, is zo'n kleine vent in huis wel weer leuk", aldus Paul. "Als John per se wil dat Mowgli terug naar Delfgauw moet, dan hoor ik het wel. Voorlopig is hij druk bezig met het verzameld werk van Couperus. En daarna moet hij nog luisteren naar mijn verzameling toespraken van Trump en krijgt hij nog alle wedstrijden van Ajax vanaf 1968 te zien!" (bekijk hier alle foto's)


30 september 2021: Nieuwe Bondfilm kent grote verrassingen

Bondfilm De leden van de subgroep Bondfans hadden er 18 (corona-)maanden op moeten wachten, maar donderdag ging dan eindelijk de film 'No Time To Die' in premiŤre. In de nacht van woensdag op donderdag (aanvang 0:07 uur) poseerden Edy en Ruud op de zwarte loper van Pathť Spuimarkt. Donderdagochtend zag Ruud de film in Pathť Buitenhof en 's avonds zaten hij en Joeri in Kinepolis Leidschendam.
De laatste film met Daniel Craig als James Bond kende een aantal grote verrassingen, maar in zijn vlogs deed Edy (gelukkig) geen onthullingen. Joeri reageerde: "De film duurde 2 uur en drie kwartier maar ik heb me geen minuut verveeld. En ik herkende direct Heineken, toen die groene flesjes in beeld kwamen!"
'No Time To Die' draait nu in 163 zalen. Een recensie volgt in de komende Braeck-Brabbels.


25 september 2021: Zeildag met weinig wind en af en toe zon

zeildag Als nazomeractiviteit was er op 25 september een zeildag op de Kagerplassen. De 5 Braeckleden, 2 partners en 2 Braeckelingen verzamelden op het Boterhuiseiland. Daar stapten zij in twee vletten van de VH: de dit jaar weer zeilklaargemaakte 482 en de nieuwste vlet van de vloot, de 1927. Bij het aan boord tillen van een kist ging Rob helaas door zijn rug.
Het was een zaterdag met weinig wind en af en toe zon. In Warmond zat de groep eerst op het terras van Brasserie Coazy, gevolgd door een lunch bij snackbar 't Pleintje of de viskraam. Na wisseling van de bemanning werd koers gezet naar het Zweiland. Daar besloot de wind er helemaal mee op te houden. Joris nam een duik in het water en Menno leerde wrikken. Nadat de boten waren afgetuigd volgde een maaltijd bij brasserie Cronesteijn in Leiden, waar ook Nicolette aanschoof.
Met wat koffie en voor sommigen ijs besloten we de avond. Rob strompelde naar zijn auto. Peter en Alice gingen op weg naar het noorden. Saskia en Menno reden naar Hilversum. Rello en Fenne zoefden elektrisch naar huis. John en Joris stapten in de Mazda en Nicolette pakte de fiets. Zonder traditionele sluiting konden we toch terugzien op een geslaagde dag. (bekijk hier de foto's)


20 augustus 2021: Mowgli bijna thuis

bijnathuis Met een snoeiharde gitaarsolo werd Mowgli vrijdag welkom geheten in Den Haag. Na het zien van alle Bondfilms was het poppetje door Ruud afgeleverd bij ons muzikaalste Braecklid. MichaŽl had zijn gitaar en de tonic natuurlijk al klaar staan. "Ik heb de hele week geoefend op de nummers van de Rolling Stones en vanavond ga ik speciaal voor Mowgli Let's Spend the Night Together spelen. Ja, inclusief dat rauwe stemgeluid van Mick Jagger", aldus MichaŽl.
Na zijn verblijf in Nootdorp bracht Maarten het ventje in april naar Gieten voor een flippervakantie. In juni werd hij in Smilde overhandigd aan Rob en via zwembad Het Wedde kwam hij in Leidschendam terecht. Mowgli is nu bijna thuis. Zijn laatste logeeradres zal bij Paul zijn, waarna hij weer terug kan naar John. Daar zullen zijn andere plastic vriendjes blij zijn hem weer te zien! (bekijk hier alle foto's)


26 juni 2021: Na anderhalf jaar weer een geslaagde dag

geslaagd Door een gelukkig toeval gingen de versoepelingen in op de zaterdag dat ons voorjaarsuitje stond gepland. Voor het eerst sinds anderhalf jaar kende Stichting Braeck weer een echte activiteit: wandelen op de loopbandfiets. Van Vlist reed de groep naar Lopik en Schoonhoven. Hier vond ook de jaarlijkse vergadering plaats. Data voor de komende activiteiten werden vastgesteld en de begroting goedgekeurd. Vanwege de lage opkomst werd de verkiezing voor een nieuw Dagelijks Bestuur uitgesteld tot november.
Na een drankje en een bitterbal op een druk terras in Gouda werd er gegeten. Bij de traditionele sluiting midden op de Markt (de handen gekruist, maar met een onderlinge afstand van anderhalve meter) concludeerde demissionair voorzitter James dat hij terug kon zien op een geslaagde dag, ondanks dat de helft van de leden afwezig was. Die mening werd unaniem gedeeld. (bekijk hier de foto's)


19 mei 2021: Braeckzwemmers trekken eindelijk weer hun baantjes

baantjes Na een verplichte lockdown van 5 maanden mochten de zwembaden op woensdag 19 mei weer open. De 3 actieve Braeckzwemmers konden niet wachten om die avond in het koude water te springen. "Gelukkig is zwemmen een vaardigheid die je nooit verleert, net als zeilen en klussen", aldus een stralende Rob.
De hernieuwde openstelling ging gepaard met een aantal bekende maatregelen: vooraf reserveren, mondkapje bij binnenkomst en na afloop niet douchen. Voor Ruud was dat geen probleem. "Die regels waren er vorig jaar ook al. Belangrijker is dat we weer intensief kunnen sporten om die coronakilo's kwijt te raken." En lachend: "Ik denk dat ik nu zeker 2 kilo lichter ben!"
Ook badmeesters Niels en Ricardo waren blij om hun trouwe banenzwemmers weer te zien. Na 50 minuten was het even tijd voor een foto en daarna konden de kleren weer aan. Edy verzuchtte: "Ach, de terugkeer voelde als een warm bad, maar we zijn nu wel helemaal stuk. Misschien moet je dat laatste maar niet vermelden..."


26 april 2021: Verraste Paul ontvangt koninklijke onderscheiding

onderscheiding Het heeft de koning behaagd om Paul te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maandag 26 april kwam burgemeester Klaas Tigelaar op bezoek om hem de bijbehorende versierselen op te spelden.
Paul wist helemaal van niets, want Linda had haar aanvraag goed geheim gehouden. "Ik had hem gezegd dat er een fotoshoot zou zijn vanwege mijn 50e verjaardag. Dat was namelijk de enige manier om ervoor te zorgen dat hij zich zou scheren en dat joggingspak zou uittrekken."
Paul heeft zich op diverse terreinen jarenlang vrijwillig ingezet: bij scouting Sint Maarten-Hildegard, voetbalvereniging Forum Sport en bij De Zonnebloem. Hoewel de burgemeester het niet expliciet noemde, zit Paul natuurlijk ook al 32 jaar in het bestuur van Stichting Braeck, waarvan 3 jaar als penningmeester (1993-1996), 2 jaar als secretaris (2013-2015) en een jaar als voorzitter (2002). Daarnaast schrijft hij al decennialang verhalen voor ons blad en is hij een stuwende kracht achter het lied op onze nieuwjaarsreceptie.
Familie en vrienden kwamen 's middags in groepjes langs om hem te feliciteren. Linda vertelde dat ze alle jaargangen van Braeck-Brabbels had doorgebladerd om uit te zoeken welke functies Paul heeft bekleed. "Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe subgroep, maar ik vermoed dat ik op eenzame hoogte blijf staan", aldus de gedecoreerde, die de hele dag vol trots naast zijn schoenen heeft gelopen.


20 maart 2021: Mowgli nu in de ban van Maarten

Mowgli Na wat omzwervingen is Mowgli in Nootdorp beland. Sinds vanmiddag is hij bij Maarten in veilige handen. "Ik ga Mowgli direct alles leren over het oude Scheveningen en elke avond lees ik hem voor uit In de Ban van de Ring. Of uit het Jungleboek", aldus een blije Baloe.
Mowgli startte zijn reis vorig jaar oktober. John bracht hem toen naar Rello. In Den Bosch werd hij door Edy opgehaald, waarna het plastic poppetje bij Saskia terecht kwam. Zij bracht Mowgli naar James. Tijdens een muziekavond kreeg Joeri daar het ventje in handen gedrukt en van Zoeterwoude verhuisde hij vandaag naar Nootdorp.
Mowgli is nu halverwege zijn reis langs alle Braeckleden. Wat de volgende halte zal zijn, is onbekend. Op zijn route liggen nog Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Voorschoten en Gieten. (bekijk hier alle foto's)


12 februari 2021: Schaatssubgroep opgericht met vallen en opstaan

schaats Sinds vanmiddag heeft Stichting Braeck ook een schaatssubgroep. Zowel Rello als MichaŽl maakte toen een rondje op de vijver in Park Oosterbeek, maar helaas niet samen.
Het ontstaan van de nieuwe subgroep ging echter niet over ťťn nacht ijs. De eerste sneeuw was zaterdag maar net gevallen of MichaŽl vroeg al wie er ging schaatsen. Helaas waren landijsbanen alleen open voor hun leden, maar Rello bleek donderdag al geschaatst te hebben op kleine slootjes. Die riep op om vrijdag om 14 uur naar de tankgracht bij het clubhuis te komen. Bijna iedereen had een geldig excuus (geen schaatsen, te ver weg of werk), alleen MichaŽl meldde om 15 uur dat hij eraan kwam. Toch duurde het tot 17 uur voordat hij op de ijzers stond en een filmpje kon versturen. Rello was toen helaas al vertrokken.
De subgroep kan dit weekend nog het ijs op; vanaf maandag wordt er dooi verwacht.


9 januari 2021: Bijna iedereen aanwezig op nieuwjaarsborrel

nieuwjaar Voor het eerst sinds sinds 1993 waren we op de nieuwjaarsborrel niet fysiek bij elkaar, maar wel via Zoom. Alleen Maarten was afwezig vanwege een uitgestelde eetafspraak.
Organisator John had Rob op bezoek, Joeri zat bij Saskia te eten en MichaŽl had wifi gevonden bij voorzitter James thuis. Die hield voor het eerst een nieuwjaarsspeech, waarna Paul en Ruud terugblikten op het afgelopen jaar. Als 'Anderhalvemeterband' bezongen zij het ontbreken van activiteiten: "Waar blijft dat weekend nou, waar blijft die zeildag nou? En waar blijven de Braeck-Brabbels nou?" Die bleken wat vertraagd, maar verschenen de volgende dag per mail. Daarna kwam ook DaniŽlle ons een gelukkig nieuwjaar wensen.
Pas om 0.30 uur namen de laatste aanwezigen afscheid en kon John de sessie sluiten.
(bekijk hier de foto's)


Bekijk het nieuws van 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012